Výtvarný svět má další fantastický objev

Madrid - Dosud neznámý obraz proslulého vlámského malíře ze 16. století Pietera Bruegela staršího pozitivně identifikovali experti z madridského muzea Prado. Obraz, který se do Španělska dostal před čtyřmi stoletími, je prozatím majetkem soukromého sběratele. Ministryně kultury Ángeles Gonzálezová oznámila, že vláda jedná o odkoupení obrazu v překladu nazvaném Víno na svátek svatého Martina (asi 1565-1568), aby mohlo být vystaveno v Pradu. Ředitel muzea El Prado Miguel Zugaza označil objev za fantastickou zprávu pro historii umění.

„Většinou je malovaný štětcem. Takovým způsobem, že tvary na obraze spolu vzájemně souvisí, stejně jako postavy ve skupinách. V levém rohu, pod jednatřicítkou, což je inventární číslo, se během restaurace obrazu objevil  Bruegelův podpis,“ upřesnil Gabriele Finaldi z muzea El Prado.

Španělská ministryně kultury Ángeles Gonzálezová ve čtvrtek podle AP uvedla, že majitelé obrazu nevěděli, že se jedná o dílo Bruegela. Do muzea Prado ho poslali k zrestaurování a ocenění experty.  

Reportáž Petra Viziny (zdroj: ČT24)

Španělské ministerstvo kultury nabízí sběrateli za Bruegelův obraz sedm milionů eur. Obraz bude pravděpodobně viset v Pradu - i současný vlastník Bruegelovy malby totiž dává přednost prodeji do rukou státu.

  • Obraz Pietera Bruegela - Víno na svátek sv. Martina autor: ČT24, zdroj: ČT24 http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/20/1975/197436.jpg
  • Obraz Pietera Bruegela - Víno na svátek sv. Martina autor: ČT24, zdroj: ČT24 http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/20/1975/197435.jpg