Zlatá šedesátá: Z Bílé labutě na Měsíc. Ze vzpomínek do reality

Praha – Národní muzeum otevírá v Národním památníku na Vítkově výstavu věnovanou každodennímu životu v socialistickém Československu šedesátých let, době, která v našich dějinách představuje významný fenomén. Název - Zlatá? šedesátá. Vzpomínky a realita - ale doplňuje otazník. Celá expozice má být totiž polemikou, zda tato historická doba byla skutečně zlatá. Porovnat své vzpomínky se skutečností mohou lidé i na stránkách projektu.

"Zlatá šedesátá jsou po Beatlemánii další výstavou, která klade důraz na často opomíjenou prezentaci dějin 20. století a každodenního života obyvatel v tehdejším Československu," upozornil ředitel Národního muzea Michal Lukeš. Šedesátá léta představují v druhé polovině 20. století významný fenomén. Uvolnění politické, společenské a kulturní atmosféry, které následovalo po represích 50. let, odstartovalo úspěchem na výstavě Expo 58. Nakonec však bylo utopeno pod pásy sovětských tanků.

„Šedesátá léta jsou velmi specifickým obdobím našich dějin,“ dodává jeden z autorů výstavy Michal Burian z Vojenského historického ústavu. „V šedesátých letech na jednu stranu vznikly úžasné filmy, celá řada knih i divadelních představení, část politických vězňů z 50. let byla postupně propouštěna, na druhou stranu ale mnoho lidí stále v kriminálech sedělo, některé politické procesy pokračovaly, lidé stále umírali na zátarasech při pokusu o přechod státních hranic směrem na Západ.“

Z Bílé labutě na Měsíc a zpátky

Životní úroveň v šedesátých letech 20. století stoupala, potraviny byly díky státním dotacím levné a přes pořadníky a nutná vyjádření závodního výboru o kvalitách a uvědomělosti pracovníka vzrostl v domácnostech několikanásobně počet ledniček, televizorů a praček. Jako výstavní kulisa posloužil Zlatým? šedesátým mikrosvět jediného pražského plněsortimentního obchodního domu Bílá labuť.

Návštěvníci v něm najdou základní spotřební zboží – sifonové lahve, textil z umělých vláken, bílé porcelánové figurky, moderní spotřebiče a další artefakty – a porovnají ceny a platy před padesáti lety. Dobovou atmosféru dotváří řada audiovizí, fotografie, statistiky i denní tisk, děti se zabaví v dětském koutku po vzoru toho z Bílé labuti a podívají na dnes už historické večerníčky.

Nejcennějším exponátem výstavy je ten nejmenší – vzorky měsíční horniny, přivezli je američtí astronauti z Apolla 11, kteří jako první lidé v roce 1969 stanuli na Měsíci. „Vzorky jsme později dostali od amerického prezidenta Nixona jako dar lidu Československé socialistické republiky. Je to jedinečný exponát, který se vystavuje minimálně, máme ho tu především proto, že šedesátá léta byla ovlivněna dobývání kosmu. Fascinace vesmírem se nám promítá i v řadě výrobků,“ vysvětlil Burian.

Vzpomínky versus realita

Výstava ale ukazuje, že i když se v Československu v 60. letech uvolňovala společenská atmosféra a životní úroveň stoupala, měl život obyvatel k dokonalosti daleko. Desetiletí spojené s rokenrolem, „zvonáčema“ a minisukněmi je ale současně i dobou, kdy vrcholil konflikt jedince se systémem. Skvělé nápady řady osobností nebyl schopen centrálně řízený průmysl uchopit, takže zůstávaly jen v podobě prototypů a do každodenního života v totalitním Československu pronikaly ojediněle nebo se značným zpožděním.

„Málokdo třeba ví, že 30 procent důchodců v té době žilo pod hranicí životního minima,“ uvádí další z příkladů reality Michal Burian. A dodává: "Když jsme začali výstavu připravovat, oslovili jsme řadu pamětníků, ať už z řad přátel, nebo historiků, a všichni do jednoho nám říkali: hlavně nám neberte naše šedesátá léta, všichni na ně vzpomínají v podstatě v dobrém. My si ale uvědomujeme i to ostatní, co jsem zmínil, proto ten podtitul vzpomínky versus realita. Očekáváme, že lidé nám na webových stránkách výstavy lidé budou psát své vzpomínky, a budeme tak konfrontovat to, jak na šedesátá léta vzpomínají, s realitou."

Výstava vznikla ve spolupráci Národního muzea a Vojenského historického ústavu Praha a potrvá do 15. května 2011.

  • Zlatá? šedesátá. Vzpomínky a realita zdroj: Národní muzeum http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/20/1982/198138.jpg
  • 60. léta: Za jak dlouho si lidé vydělali na… autor: ČT24, zdroj: Národní muzeum http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/20/1983/198225.jpg
  • Plakát Bílé labutě zdroj: Národní muzeum http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/20/1982/198199.jpg
  • Zlatá? šedesátá zdroj: Národní muzeum http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/20/1982/198196.jpg
Vydáno pod