Praha natočila film o krumlovských „cirkusech a varieté“ s epopejí

Praha – Ve Velké dvoraně Národní galerie v Praze měla být v těchto dnech otevřena výstava Muchova cyklu Slovanská epopej. Dvacet rozměrných pláten je ale ještě stále vystaveno v moravskokrumlovském zámku; o jejich setrvání v místě, kde jsou umístěny už půlstoletí, rozhodl za minutu dvanáct Městský úřad v Moravském Krumlově na podnět části Muchovy rodiny. Otázku oprávněnosti rozhodnutí v současné době řeší znojemský soud i Jihomoravský kraj, přičemž obě strany tvrdí, že právo, i morální, je na jejich straně. Praha dokonce údaje, jež předložili městskému úřadu oponenti, označuje za lživé a o epopeji natočila dokument, který představí holou pravdu. Odvysílat by ho měla i Česká televize.

Pecha: Z epopeje dělají v Krumlově matějskou pouť

Snímek Pavly Petrákové Slancové, točený na objednávku hlavního města, měl původně dokumentovat stěhování epopeje z Moravského Krumlova do Prahy. „Vzhledem k rozhodnutí Městského úřadu v Moravském Krumlově jej nebylo možné realizovat, proto jsme se dohodli s režisérkou, zda by nevěnovala pozornost upřesnění některých dat a souvislostí. Byli jsme znepokojeni, že média i veřejnost nejsou úplně přesně informováni o stavu věci,“ uvedl k filmu ředitel Galerie hlavního města Prahy Milan Bufka. Galerie nabídla Krumlovu už dříve za epopej kompenzaci – zapůjčení obrazů od Františka Ženíška či Mikoláše Alše.

TK ke Slovanské epopeji (zdroj: ČT24)

Součástí dokumentu měla být i samostatná část pro Moravský Krumlov, která by byla jakousi vzpomínkou na půlstoletí vystavení v tamním zámku. "Zatrnulo mi, když jsem viděla, jaké to jsou cirkusy a varieté v Moravském Krumlově. (…) Co v něm uslyšíte a uvidíte, je holá pravda - a to jsme ještě při schvalování filmu usoudili, že část tam dávat nebudeme, abychom nerozpoutali ještě větší nepříjemnosti mezi Moravou a Prahou," tvrdí režisérka.

Podle slov pražského radního pro kulturu Ondřeje Pechy ukazuje snímek nesrovnalosti mimo jiné v přístupu k Muchovu cyklu. „My se snažíme přistupovat ke Slovanské epopeji jako k výjimečnému uměleckému dílu, které si zaslouží expozici na úrovni 21. století. V Moravském Krumlově z toho dělají trochu matějskou pouť. Zaměřte se na některé záběry, v nichž pravděpodobně herci dělají show u epopeje, v níž předstírají, že Mucha obrazy maluje. Herec si k obrazu, který má hodnotu asi sto milionů, přitáhne štafličky a začne do něj rýt štětcem,“ uvedl příklad Pecha.

A posteskl si: "U nás je běžné, že si s těmi obrazy dělá Moravský Krumlov, co chce, bez jakéhokoliv právního vztahu s kýmkoliv. A dělá věci, které jsou absolutně nedůstojné pro toto dílo."

Co bude dřív: pavilon pro epopej, nebo epopej v Praze?

Na rozdíl do Krumlova prý Praha v Národní galerii zajistila pro Slovanskou epopej vhodné technické podmínky. Obrazy, pokud budou přestěhovány nakonec přeci jen do Prahy, by měly být ve Veletržním paláci vystaveny do května příštího roku, po restaurování pak opět do doby, než pro ně bude vystaven nový pavilon.

"Epopej si opravdu zaslouží…

…  naši úctu a tu ji můžeme vyjádřit tím, že ji řádně vystavíme. Vždycky když jedu do Moravského Krumlova, jsem trochu na rozpacích, protože to dílo je tam vystaveno páté přes deváté. Ti z vás, kdo viděli Slovanskou epopej v Krumlově, tak ji neviděli. Tam se na ni nelze dívat. (…) Oni vybírají vstupné a nic je to nestojí. /hlavní kurátor Galerie hl. m. Prahy Karel Srp/

Ve hře jsou v současné době dvě lokality, které se jeví jako nejvhodnější vzhledem k územnímu plánu Prahy – jedna na Vítkově a druhá před Zemědělským muzeem na Letné. Odhadované náklady na dřívější projekty se pohybovaly kolem dvou set milionů korun, podobný obnos si zřejmě vyžádá i realizace jednoho z těch současných. Ondřej Pecha se ale neobává, že by se finance na výstavbu nenašly, jde o investici, která se Praze bohatě vrátí. Projekt pavilonu bez rozmístění obrazů, jak si ho představoval Mucha, tedy bez odstěhování z Krumlova, ale možný není.

Praha je jednoznačný majitel, tvrdí prý dokumenty

Převoz epopeje do Veletržního paláce dnes opět podpořila dcera Jiřího Muchy, výtvarnice a architektka Jarmila Mucha Plocková, která ve sporu Geraldiny a Jiřího Muchových s Prahou stojí na straně hlavního města. "Považuji toto dílo za jednoznačný majetek Prahy a jakýkoli způsob zasahování do tohoto vlastnictví za skandální," uvedla.

Argument protistrany, že podmínkou pro vystavení cyklu v Praze je samostatná budova pro dílo, je podle zástupců Prahy postavený na vodě. Archivní dokumenty žádný takový požadavek prý nepotvrzují. "Rada městská chce každý jednotlivý obraz přijmouti a potvrditi a chce se postarati o vhodné jich uložení,„ odcitovala Hana Svatošová z Archivu hl. města Prahy. Výstavba nového pavilonu byla Muchovým přáním, které Praha respektovala, nikoli podmínkou. “Nikde v žádném z dokumentů není napsáno, kde má být cyklus uložen,„ dodala ještě. Upozornila, že epopej Praze na návrh Alfonse Muchy věnoval jeho mecenáš Charles Crane, nikoli sám Mucha, a “Praha se stala jednoznačným majitelem obrazů, právní vztah hlavního města k nim je naprosto jasný, zřejmý, nezpochybnitelný".

Pecha: Myslíme si, že jde o pokus o podvod

Dalším osudem Slovanské epopeje se v současné době zabývají dvě instituce. Jihomoravský kraj, k němuž jakožto k vyšší instanci podala Praha odvolání po rozhodnutí Městského úřadu v Moravském Krumlově. Rozhodnout o něm by kraj měl do počátku listopadu. Zároveň Praha podala žalobu ke znojemskému okresnímu soudu, kterou žádá jednak zrušení rozhodnutí krumlovského úřadu a jednak vydání předběžného opatření, na jehož základě by hlavní město mohlo s epopejí nakládat. Vyjádřit k žalobě by se měl znojemský soud ještě tento týden. 

Radní Pecha doufá, že argumenty opřené o doložitelné dokumenty kraj i soud přesvědčí: "Oponenti, tedy část rodiny Alfonse Muchy, tvrdí, že jsme nesplnili nějaké podmínky, že dílo je zpochybněno a že hodlají někdy v budoucnu podat žalobu o určení vlastnictví. Tu žalobu nepodali a my se domníváme, že to byl jen zastírací manévr, že se jedná o normální pokus o podvod. Dokumenty, které měli k dispozici v Moravském Krumlově, neodpovídají dikci rozhodnutí, které pak bylo podáno. Jsou tam údaje, které jsou naprosto lživé  a nepravdivé a na základě kterých tajemník Moravského Krumlova, aniž by ověřil jakýkoli údaj, rozhodnutí podepsal. Myslíme si, že jde o pokus o podvod."

  • Koncert pro Slovanskou epopej autor: Petra Klobasová, zdroj: Hudební festival Znojmo http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/18/1792/179127.jpg
  • Slovanská epopej autor: Václav Šálek, zdroj: ČTK http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/19/1824/182336.jpg
  • John Mucha, vnuk malíře Alfonse Muchy a prezident Muchovy nadace, a Geraldina Muchová, vdova po malířově synovi Jiřím autor: Stanislav Zbyněk, zdroj: ČTK http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/18/1710/170910.jpg
  • Návrhy pavilonu pro Slovanskou epopej autor: ČT24, zdroj: ČT24 http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/20/1983/198276.jpg
  • Návrhy pavilonu pro Slovanskou epopej autor: ČT24, zdroj: ČT24 http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/20/1983/198277.jpg
  • Návrhy pavilonu pro Slovanskou epopej autor: ČT24, zdroj: ČT24 http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/20/1983/198278.jpg
Vydáno pod