Moderní architektura je variabilní a nápaditá

Praha - Ve dnech 30. září až 31. října 2010 pořádá Zlatý řez ve spolupráci s Nadací Mies van der Rohe v Barceloně a Národní galerií v Praze výstavu Mies van der Rohe Award 2009 / Evropská cena za současnou architekturu. Tato putovní výstava je nejucelenější a nejkvalitnější přehlídkou současné evropské architektury. Výstava představuje v plánech, fotografiích a textech 49 nejlepších evropských staveb, vybraných mezinárodní porotou, jmenovanou Nadací Mies van der Rohe v Barceloně.

Stavby, které splňují podmínky nominace – byly dokončeny v posledních dvou letech, byly navrženy evropským architektem a postaveny v jedné ze 31 evropských zemí, nominuje do soutěže početná skupina nezávislých expertů a národní architektonické komory a instituce, sdružené v Evropské radě architektů. Výstava ve stručnosti seznamuje návštěvníky i s historií ceny a s průběhem jednání poroty včetně odůvodnění výsledků.

Zlatý řez jako partner Evropské ceny za současnou architekturu v České republice přiváží výstavu do Prahy již od roku 2004, letos poprvé ve spolupráci s Národní galerií přímo do Veletržního paláce. Součástí výstavy bude bohatý doprovodný program: každou středu se budou ve Veletržním paláci konat komponovaná odpoledne s promítáním filmů a besedami s architekty.

Evropská cena

Evropská cena za současnou architekturu byla poprvé udělena v roce 1988 a je považována za nejprestižnější ocenění pro evropského architekta současnosti. Po slavnostním vyhlášení výsledků ceny putuje výstava finalistů po evropských hlavních městech. Smyslem ceny je podpořit tvořivost v současné architektuře a ukázat, jak významnou roli hraje současná architektura při tvorbě evropské společnosti a kultury. Cena zdůrazňuje význam architektury jako spolutvůrce veřejného prostoru, jednoho z rozhodujících faktorů, které ovlivňují kvalitu života.

Bienální cenu udělují jednou za dva roky společně Evropská unie a Nadace Mies van der Rohe se sídlem v Barceloně. Cena není nijak omezena co do měřítka či programu stavby. V každém ročníku najdeme soukromé domy i veřejnou bytovou výstavbu, muzea a kulturní instituce, vzdělávací, zdravotnické a sportovní stavby, stejně jako velké infrastrukturní projekty a dopravní stavby.

Cena obnáší částku 60 000 € pro vítěze a 20 000 € pro držitele Zvláštního uznání pro začínajícího architekta. Oba laureáti obdrží rovněž sošku, evokující Barcelonský pavilon Mies van der Rohe, který je symbolem nejen této ceny, ale především vrcholné architektonické tvorby a inovace.

Laureáty zatím posledního ročníku 2009 se stali autoři budovy Norské národní opery a baletu v Oslu: Kjetil Trædal Thorsen, Tarald Lundevall a Craig Dykers z kanceláře SNØHETTA v Oslu.

Zvláštní cenu pro začínající architekty 2009 získali záhřebští architekti Lea Pelivan a Toma Plejić / STUDIO UP za Gymnasium 46° 09' N / 16° 50' E v Koprivnici v Chorvatsku.