Studentský film v Písku ukáže, co dovede

Písek - V Písku dnes začíná 10. ročník Mezinárodního festivalu studentských filmů. O ceny za nejlepší hraný, dokumentární a animovaný film se letos uchází 35 snímků. Porota je vybírala ze zhruba 150 děl poslaných z 21 zemí. Dalších šest filmů bude uvedeno v nesoutěžní sekci To nejlepší z českých a slovenských filmových škol. Jubilejní, 10. ročník přehlídky potrvá do soboty.

Přehlídka má humanitární akcent - pátek bude ve znamení tvorby handicapovaných tvůrců. Na programu budou například snímky z filmového festivalu (ne)herců s mentálním či kombinovaným postižením Mental Power Prague. Pásmo bylo připravováno ve spolupráci se švýcarskými a francouzskými instituty pro handicapované.

Organizátoři MFSF 2010:

Více než v kterémkoliv předchozím festivalovém ročníku bychom si přáli, aby na přelomu září a října tohoto roku patřil Písek mladým umělcům a milovníkům umění, aby se stal místem poznávání a propojovaní evropských a světových kultur.

Reportáž Kristiny Vrkočové (zdroj: ČT24)

V čele poroty je letos umělecká ředitelka Mezinárodního filmového festivalu Karlovy Vary Eva Zaoralová. Zasednou v ní také uruguayský kameraman Pablo Berti, jihokorejský režisér Jong-woo Lee, herečka a producentka Deana Jakubisková - Horváthová a herec Divadla Járy Cimrmana Petr Brukner. Festival pořádá Soukromá vyšší odborná škola filmová ve spolupráci s Filmovou akademií Miroslava Ondříčka v Písku.

Z historie festivalu

Rok poté, co manželé Vladana a Miloň Terčovi založili Soukromou vyšší odbornou školu filmovou v Písku, zorganizovali ve spolupráci s městem Písek a za přispění několika píseckých patriotů první ročník Mezinárodního studentského festivalu - Písek 1997.

Za léta svého trvání prošel festival logickým vývojem. Od roku 1998 se konal jako bienále. Postupně se rozšiřovalo spektrum filmů, ale i festivalových hostů a návštěvníků. K filmovým projekcím přibyly doprovodné programy - fotografické a výtvarné výstavy, workshopy a semináře.

Festival také několikrát změnil své dějiště. První ročníky se odehrávaly v Divadle Fráni Šrámka, následující v kině Portyč. Po povodních v roce 2002 musel být festival opět přemístěn. Tentokrát do Discokomplexu Jih. Po rekonstrukci kina Portyč se sem festival znovu vrátil a i letos se stane dějištěm jubilejního ročníku.

  • Písek zdroj: Písek http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/20/1985/198444.jpg
  • MFSF 2010 - porota zdroj: MFSF http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/20/1985/198446.jpg
  • Mezinárodní festival studentských filmů 2008 se nesl v duchu hravosti a krabicové inspirace. zdroj: MFSF http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/5/463/46224.jpg