Pejsek Snoopy a jeho přátelé Buráci

New York - Pokud vám nic neříká postavička bílého psa Snoopyho s velkýma černýma ušima, věřte, že ve Spojených státech se jedná o kreslený fenomén existující již po několik desítek let. Byl to právě první díl příběhu o hrdinech zvaných Buráci, který vyšel 2. října 1950. Autorem slavného komiksu o psovi a jeho majiteli Charlie Brownovi je kreslíř Charles Schulz, jenž tak vytvořil nejdelší autorský literární příběh v lidských dějinách.

Charles Schulz se po celé své kreativní období snažil zasadit do svých postaviček zkušenosti ze svého vlastního života. Někomu tak mohou příběhy pejska Snoopyho, věčného smolaře Charlieho Browna se sestrou Sally, ptáčkem Woodstockem a jejich sousedy Linusem a intrikánkou Lucy připadat protknuté trpkým humorem, a ne vždy veselými scénkami. S pocity melancholie, deziluze a osamělosti se setkáme v tomto komiksu překvapivě často, nicméně přesto či právě proto si celá komiksová řada zajistila stále trvající úspěch.

Autora inspirovaly vlastní životní zkušenosti

Jak již bylo zmíněno, sám autor se nechal inspirovat zkušenostmi ze svého vlastního života. Narodil se v roce 1922 v Minneapolisu, ovšem rodiče nejevili o jeho první kreslířské pokusy zájem. Navíc matka mu zemřela poměrně brzy, a tak se mladý a stydlivý Charles celý život trápil, že se nedožila publikace jeho prvních kreseb inspirovaných vlastním psem Spikem.

S kreslením Charles nepřestal ani za druhé světové války, během níž byl odvelen do Evropy. V roce 1945 se vrátil zpět do Minnapolisu, kde si našel práci jako učitel kreslení a přispíval také svými kreslenými vtipy do různých časopisů. V této době začal pracovat na prvních příbězích s výstižným názvem Lidičky, neboť se jednalo o příběhy hrdinů ztracených ve světě dospělých. V roce 1950 tento nápad odkoupilo vydavatelství United Feature Syndicate, které nutilo autora každý den odevzdat jeden díl a zároveň skupinu postav pojmenovat Peanuts, tedy Buráky, což se Schulzovi silně nelíbilo.

Komiks se vydával přesně šedesát let

Následujících deset let se Shulz pustil do vylepšování svého specifického kreslířského stylu, jež vyniká především velkými hlavami postav. Tak našel komiks o čtyřech obrázcích cestu do amerického tisku. Tam se zabydlel až do roku 2000, kdy autor zemřel ve věku 77 let. Konec dobrodružství Buráků a Snoopyho ovšem zdaleka nenastal; melancholické příběhy známých postaviček se vydávají dodnes.

Mnoho kritiků odsoudilo Schulze za přílišnou komerčnost. Pravda je, že Charles bez rozpaků v mládí prodal svou postavičku reklamě, nicméně dohnaly ho k tomu spíše finanční důvody. Tento čin ale způsobil, že postavička Snoopyho se stala výrazným rysem americké společnosti a zakoupení licence na Snoopyho mnoha velkými společnostmi umístilo Schulze na čelní příčky posmrtně nejvíce vydělávajících autorů.