Vltava podemele Palác Akropolis

Praha – V pražském Paláci Akropolis zahraje dnes večer vzkříšená kapela Vltava. Když před sedmi lety ohlásila ukončení své činnosti, zbylo po ní mnoho osiřelých fanoušků a také velká díra na české hudební scéně. Tu se od léta letošního roku snaží originální skupina opět zaplnit – nemíní ovšem být jen nostalgickou vzpomínkou, chystá i novou desku. Zároveň se nechce ale distancovat od původní Vltavy, na koncertě mohou tak příznivci očekávat jak staré písničky, tak nové věci.

"Podle slov Roberta Nebřenského by se rozhodně nemělo jednat o jednorázový návrat, akci typu sbal prachy a vypadni, jde o skutečně znovuobnovenou činnost a skupina Vltava chce znovu kreativně působit,„ upozorňuje i hudební publicita Pavel Turek. Takovou možnost podporuje i natáčení nové desky, která by měla vyjít počátkem příštího roku, a program koncertů. “I na předpremiérových koncertech, jak jim říkají, odehráli jich během prázdnin osm, jak na festivalech, tak sólo, figurují z jedné až dvou třetin nové skladby," upozornil Turek.

Vltava vznikla v roce 1986. O tři roky později vyšla první dlouhohrající deska Mládí i tak velkou lásku bere s humorem s nezapomenutelným hitem Prasátko. V roce 1996 vyšla deska Šťastnej jako trám a CD singl Nepusť to s novou verzí hudby k seriálu 30 případů majora Zemana. V roce 1998 přibyla deska Marx Engels Beatles, kterou tehdy Akademie populární hudby nominovala na album roku. Na jaře 2000 se fanoušci dočkali čtvrté řadové desky Když bozi zestárnou.

Rozhovor s Pavlem Turkem (zdroj: ČT24)

Sestava nové Vltavy částečně vychází z poslední sestavy v roce 2003 – Robert Nebřenský (kytara, zpěv), Martin Vajgl (bicí), František Svačina (klávesové nástroje). Novými členy kapely pak jsou Tomáš Uhlík (basa), a především pak Peter Binder (kytara), pro kterého však Vltava není zcela novou kapelou, neboť s ni již spolupracoval jako host na albu Mládí i tak velkou lásku bere s humorem.

Kromě složení oproti původní Vltavě prodělal podle Turka kapela také „zvukovou změnu“. „Hlavní změna bude pro lidi, kteří znají Vltavu z 90. let, markantní na první poslech – ve stávající sestavě naprosto chybí saxofon, který byl takovou poznávací známkou kapely. Vltava je v tuto chvíli výrazně kytarová skupina,“ tvrdí publicista.

Saxofonista Petr Venkrbec se do obnovené Vltavy nezapojil, dál se věnuje sólovým projektům a kapelám Magnetic nebo Dioda Boy. Hudbou se zabývaly během sedmileté pauzy i ostatní členové kapely. „Jediný, kdo nebyl činný v hudbě a věnoval se herectví, byl Robert Nebřenský a z jeho popudu se vlastně kapela dala znovu dohromady,“ dodává Pavel Turek.