Vinohrady vystavěly Zámek jako úkryt i vězení

Praha - Dramatizace románu Franze Kafky Zámek vzešla z pera Jana Vedrala. Premiéra je v Divadle na Vinohradech naplánována na pátek 8. října. První představení bude pro veřejnost přístupné už dnes večer. Příběh zeměměřiče K., který přijíždí do zapadlé vesnice, jíž dominuje zámek, a snaží se v ní získat povolení ke své práci a začít nový život, je jedním ze zásadních děl světové literatury 20. století. Podle Hermana Hesseho je Zámek „nejtajemnější a nejkrásnější ze všech Kafkových větších děl“. Inscenace hostující režisérky Natálie Deákové klade důraz na neobyčejně lidský příběh zeměměřiče K., který se snaží prosadit v novém prostředí. Zároveň ale v inscenaci nechybí komické momenty a humorné situace mnohdy hraničící až s absurditou.

„Pro mě je K. až jakýmsi archetypem hledače, objevovatele, někoho, kdo se vydává do neznáma, aby tam nalezl sám sebe. Na začátku je to zpupný překračovatel hranic, myslí si, že čím víc bude bortit zažité představy, tím poodhalí pravdu ostatním, ale hlavně sobě. Mám silný pocit, že právě 'sama sebe' v dnešní době ztrácíme. K. stejně jako Kafka, když Zámek psal, utíká před vnějším světem, a to i proto, aby mohl být sám, či spíše sám se sebou. Kafka v Zámku se skrze K. pokouší klást zásadní otázky – kdo jsme, proč jsme tady, jaký smysl má náš pobyt zde, k čemu naše existence směřuje. Jestli je to aktuální si tyto otázky klást, to nevím, ale mělo by být. Náš K. bude utíkat před povrchností a hledat poznání a pokoušet se rozkrýt systém, který řídí náš (nejen pozemský) svět,“ prohlásila k inscenaci její režisérka Natálie Deáková.

„Příběh K. vidíme jako lidský, současný příběh člověka, který naráží na nemožnost realizovat své možnosti. A forma? Bude to lehce bizarní, tragi-groteskní pohádka pro dospělé…“

/Natálie Deáková, režisérka/

Reportáž Jiřího Svobody (zdroj: ČT24)

„Zeměměřič K. je nadčasová postava, člověk uprostřed určitého mechanismu, je v něm obsaženo něco z každého z nás. Nadčasovost vidím ve střetu člověka s jeho okolím, to je věčné téma. Zkoušení bylo velmi příjemné, i když dost obtížné, už proto, že to je Kafkův text, a obtížnost tohoto žánru nebo tohoto tématu tkví ve velké variabilnosti, když budu hrát Cyrana, můžu si vybrat mezi dvěma variantami, jak tu postavu pojmu a zahraju, ale Kafka takových variant nabízí třeba sto, žádná není špatná a jde o to zvolit cestu konvenující s výkladem toho titulu a herecky to udržet v jedné linii a jedné 'barvě',“ prozradil trochu z práce herce představitel hlavní role Jiří Dvořák.

Režisérka Natálie Deáková -

Vystudovala gymnázium Jura Hronca v Bratislavě se zaměřením na literaturu, cizí jazyky a informatiku, poté DAMU, katedru činoherního divadla, obor režie. Spoluzakládala divadelní skupinu Konzistence médi, která se zaměřuje především na výtvarné divadlo. Po absolvování  DAMU nastoupila v roce 2005 jako režisérka do Činoherního studia Ústí nad Labem, kde na pozici kmenové režisérky působí dodnes. V letech 2005/2006 byla zároveň i uměleckou šéfkou ČS.

Spolupracovala s Fresh Film Festem v Karlových Varech, režírovala i několik rozhlasových her. V Divadle na Vinohradech debutovala před dvěma lety, kdy na zkušebně nastudovala hru Mariuse von Mayenburga Ošklivec.

  • Zámek autor: ČT24, zdroj: Divadlo na Vinohradech http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/20/1989/198819.jpg
  • Jiří Dvořák v inscenaci Divadla na Vinohradech Zámek zdroj: Divadlo na Vinohradech http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/20/1989/198818.jpg