Příští vlna spláchne Horákovou, Háchu i Důl Michal

Praha – Komunistické a svazácké heslo Kdo nejde s námi, jde proti nám se stalo podtitulem sedmnáctého ročníku festivalu …příští vlna/next wave… Programu dominují premiérové a jednorázové divadelní projekty předních nezávislých souborů a osobností alternativní scény, představení v netradičních prostorech i happening. Přehlídka se poprvé kromě hlavního města (2.–9. října) objeví také v Ostravě (2. října) a v Brně (24. října).

Divadlo jako paměť, divadlo jako povodeň, divadlo jako politikum. Divadlo jako extrémní otevřenost a citlivost, která se přetavuje v extrémní činy a postoje, přiblížil hlavní trendy letošního ročníku a festivalové téma kurátor festivalu Vladimír Hulec.

První festivalový víkend nabídne projekty realizované v autentických prostředích. Sobota 2. 10. přináší programový blok v ostravském Dolu Michal, kde režiséři a autoři Miroslav Bambušek s Ewanem McLarenem připravili mimo jiné inscenaci Zdař Bůh! o důlních katastrofách v polovině 50. let.

Rozhovor s Vladimírem Hulcem (zdroj: ČT24)

V neděli 3. 10. mohou diváci ocenit spolupráci souboru Spitfire Company a výtvarníka Jiřího Sozanského a zhlédnout jejich jednorázový projekt Procesy 10/48/7830 přímo v soudní síni na Pankráci, kde byla Milada Horáková odsouzena k smrti.

Mimo zavedené i netradiční prostory plánuje festival atakovat i veřejný prostor. Chystají se miniakce ve vlaku Praha–Ostrava, Jan Komárek a Poetic Kamikadze připravují ranní performance na pražských křižovatkách a Milan Kozelka politicky angažované performance v centru Prahy.

…příští vlna/next wave… zavítá do Ostravy první festivalový den, 9. října se ale ostravská nezávislá scéna představí ještě v pražském experimentálním prostoru Roxy/NoD. Program s názvem Továrna na sny nabídne básníky Ivana Motýla a Petra Hrušku, elektroindustriální kapelu Café Industrial nebo internetový fenomén MC Zuzku.

Brněnské části festivalu bude patřit 24. říjen v Divadle Husa na provázku. Divadlo Feste zde uvede dokumentární inscenaci brněnského Jiřího Honzírka Dr. Emil Hácha (Identita 8), věnovanou právníkovi, básníkovi a prezidentovi Emilu Háchovi. Vystoupí také například nedávno konstituovaný soubor FKK s projektem extrémního fyzického divadla Tanz im Quadrat, který dosud provedli pouze třikrát, stihli ale už získat ocenění Divadelních novin Událost měsíce a být vykázáni z letošního festivalu Jiráskův Hronov.

  • Zdař Bůh! autor: Jan Dvořák, zdroj: …příští vlna/next wave… http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/20/1990/198990.jpg
  • FKK / Tanz im Quadrat autor: Archiv FKK, zdroj: …příští vlna/next wave… http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/20/1990/198985.jpg