Brno zpřístupní podzemí. Zatím na dva víkendy

Brno – Na dva říjnové víkendy otevře Brno opravenou část podzemí pod Zelným trhem, která se dlouhodobě rekonstruovala. Ochutnávku labyrintu si veřejnost vyzkouší 2., 3., 9. a 10. října, trvale přístupný bude až od dubna příštího roku poté, co v něm odborníci nainstalují historické expozice. Víkendové otevření labyrintu bude zakončením první etapy projektu „Zpřístupnění brněnského podzemí“, která zahrnuje kromě chodeb pod Zelným trhem také Mincmistrovský sklep na Dominikánském náměstí.

Labyrint pod Zelným trhem se měl původně otevřít veřejnosti již letos v dubnu, stavební úpravy do té doby však nebylo podle radnice možné stihnout. "Dlouho očekávána záležitost se konečně stává skutečností a jsem rád, že již tuto sobotu si bude moci brněnská veřejnost prohlédnout podzemí, které skrývá zcela nové prostory pro další využití. Otevřením podzemí město plní slib všem, kteří milují historii Brna nebo si chtějí projít jeho dávnou minulost," uvedl primátor města Brna Roman Onderka, který se slavnostního otevření dnes účastní.

Do opravených prostor labyrintu budou nainstalovány historické expozice, které ukážou, jak podzemí využívali předci, pak bude podzemí pod Zelným trhem otevřeno veřejnosti. Odložilo se i zpřístupnění Mincmistrovského sklepa pod Dominikánským náměstím, který tvoří součást radničního komplexu. Sklep bude nově otevřen až v listopadu.

Brněnské historické podzemí se má stát jednou z hlavních turistických atrakcí města. Za evropské peníze plánuje radnice postupně zpřístupnit pět sklepních komplexů. Celkové náklady na stavební část projektu se vyšplhaly ke 100,1 milionu korun, přičemž z evropských fondů obdrželo Brno 62 milionů.

Prohlídky labyrintu

  • s průvodcem, vždy v celou hodinu, kapacita jedné skupiny je 40 osob
  • 2. 10. - první prohlídka v 15:00, poslední v 19:00
  • 3., 9. a 10. 10 - prohlídky vždy od 10:00 do 18:00
  • vstupenky na prohlídku je možné si zakoupit v informačním centru u brněnského draka v Radnické ulici 8
  • Sklepní labyrint pod Zelným trhem v Brně - Vstupní chodba do sklepů u tržnice zdroj: Stránky Magistrátu města Brno http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/20/1991/199010.jpg
  • Schéma sklepů pod Zelným trhem zdroj: Stránky Magistrátu města Brno http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/20/1991/199008.jpg