Curych zařadil Formana po bok velkých režisérů

Curych – Miloš Forman se dočkal ceny za celoživotní dílo. Světoznámý režisér českého původu prestižní ocenění převzal z rukou zpěvačky Courtney Love včera na Mezinárodním filmovém festivalu v Curychu. Forman se tak podle očekávání zařadil po bok dalších světoznámých režisérů, kteří byli oceněni na minulých ročnících. Slavnostního večera se zúčastnili i režisér Oliver Stone, hudebník Bob Geldof nebo americký herec Adrian Grenier.

Forman se oficiálně zařadil po bok nejslavnějších

Forman se může pyšnit stejnou cenou, jako mají slavní režiséři Roman Polanski, Constantin Costa-Gavras nebo Stephen Frears. Curyšský festival také jeho úspěch včera řádně oslavil. Nabídl retrospektivu režisérových filmů. Diváci mohli zhlédnout Formanův nejnovější snímek Dobře placená procházka, který měl v České republice světovou premiéru loni. Mezi uvedenými díly byly i Formanovy oscarové filmy Přelet nad kukaččím hnízdem či Amadeus. Diváci však také zhlédli starší Lásky jedné plavovlásky nebo Černého Petra, který získal hlavní cenu na Mezinárodním filmovém festivalu v Locarnu.

Úspěch však na festivalu slavili i jiní. Zlatou ikonu za nejlepší mezinárodní film si odnesl srbský režisér a scenárista Srdjan Koljevič za snímek Žena se zlomeným nosem. Jako nejlepší dokument byl oceněn snímek Armadillo dánského režiséra Januse Metze Pedersena. Nejlepší německy mluvený film je podle poroty Píseň ve mně (Das Lied in mir) německého režiséra Floriana Cossena. 

Nejdřív byl Forman úspěšný u nás, pak i za oceánem

Rodák z Čáslavi Miloš Forman, jehož rodiče za druhé světové války zemřeli v koncentračních táborech, vystudoval pražskou FAMU. Kritiky oceňované a divácky úspěšné komedie Černý Petr, Lásky jedné plavovlásky a Hoří, má panenko, stihnul natočit ještě v Československu. Po vpádu vojsk Varšavské smlouvy v roce 1968 však již tehdy slavný režisér odešel do Spojených států. Prvním jeho americkým snímkem byl Taking Off, variace na jeho československý snímek Konkurs z roku 1963.

Za oceánem se však divákům zalíbil až v roce 1974. Průlomová byla v tomto směru filmová adaptace románu Kena Keseyho Přelet nad kukaččím hnízdem, která získala pět Oscarů včetně ocenění za režii a nejlepší film. Forman poté na filmové plátno převedl také muzikál Vlasy (1979) a další literární díla, a to ve snímcích jako Ragtime (1981) a Valmont (1989).

Největší úspěch sklidil Forman za výpravný snímek Amadeus z roku 1984. Filmový Amadeus, který vznikal v českých exteriérech, posbíral osm Oscarů včetně režisérského a pro nejlepší film. Forman později natočil ještě další tři filmy o životě významných nebo kontroverzních osobností jako Lid versus Larry Flynt (1996), Muž na Měsíci (1999) a Goyovy přízraky (2006).