Tahiťanky, mýty a exotika - fenomenální Gauguin v Londýně

Londýn - V londýnské Tate Modern začala nejrozsáhlejší výstava tvorby Paula Gauguina od roku 1955. Výstava nazvaná „Gauguin: Tvůrce mýtů“ nabízí na 150 uměleckých děl zapůjčených ze sbírek z celého světa, včetně pražské Národní galerie. Výstavě dominují obrazy z Tahiti, kam Gauguin odjel v roce 1891 a kde zůstal. Ve zklamání z toho, že jsou už exotické ostrovy zcivilizovány a domorodci obráceni na křesťanství, promítal polynéské mýty alespoň do svých obrazů.

„Většina lidí zná Gauguinovy obrazy z Tahity, ale Gauguinova tvorba je mnohem širší, nejen v otázce výrazových prostředků, ale také námětů. Vedle Tahiťanek jsou na výstavě věci, které dělal v Bretani nebo Martiniku… jsou tu jeho portréty, žánrové obrazy nebo krajiny,“ říká kurátorka výstavy Christine Ridingová.

Kurátorka Christine Ridingová:

„Gauguin žil v Paříži v devátém okrsku, kde v devatenáctém století žili umělci. Setkával se tam s impresionisty a hodně se od nich učil… Deset let byl burzovním makléřem a maloval po nedělích, umělcem na plný úvazek se stal až ve víc než 30 letech.“

Reportáž Lucie Klímové (zdroj: ČT24)

Expozice nahlíží i do Gauguinova soukromí. Vedle maleb a plastik vystavuje třeba průčelí autorova domu na Tahiti s provokativním nápisem Dům rozkoše nebo sochu Divošky, kterou chtěl mít proslulý umělec na svém hrobě. Sleduje ale také třeba Gauguinův tvůrčí vývoj od samouka po zásadní postavu moderního malířství.

Výstava zaznamenala v Tate Modern největší zájem o vstupenky od roku 2002, kdy galerie zorganizovala společnou výstavu Pabla Picassa a Henriho Matisse. V Londýně potrvá do půlky ledna a pak se přestěhuje do Národní galerie ve Washingtonu.

  • Gauguinův obraz autor: ČT24, zdroj: ČT24 http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/20/1994/199327.jpg
  • Gauguinův obraz autor: ČT24, zdroj: ČT24 http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/20/1994/199332.jpg