Janis Joplinová padá vzhůru

Los Angeles - „Hippie královna“ s fenomenálním hlasem, jehož rozsah se zdál být téměř bez hranic a který uchvacoval živočišně syrovou vášnivostí. V písních však dokázala drsný zemitý projev umně střídat s lyrickými pasážemi a vyvolat tak v posluchači pocit naléhavého sdělení. Na pódiu čišela z americké zpěvačky Janis Joplinové nespoutaná energie a všeobjímající láska, mimo něj se ale cítila osamělá. Únik hledala v alkoholu a drogách, které se jí staly osudnými 4. října 1970. Nejen předčasná smrt v jejích 27 letech z ní ale udělala legendu.

Janis Joplinová bývá mnohými považována za nejvýraznější bělošskou bluesovou i rockovou zpěvačku. V roce 1995 byla uvedena do americké rokenrolové síně slávy a v roce 2005 oceněna zvláštní cenou Grammy za celoživotní zásluhy. O nesmrtelnosti jejích písní svědčí i řada desek s výběry, které vyšly po její smrti. Četných reedic se dočkala její druhá a poslední sólová deska Pearl, která obsahuje i hity Cry Baby, Mercedes Benz či Me and Bobby McGee a která i poprvé vyšla až po její smrti.

Kerouac, drogy, zpěv

Janis Lyn Joplinová se narodila 19. ledna 1943 v městečku Port Arthur v Texasu. Už jako malá zpívala ve sboru a od puberty šokovala konzervativní okolí extravagantním oblečením i chováním. Milovala černošské bluesové zpěvačky, ale také knížky Jacka Kerouaca a v Port Arthuru byla jedním z prvních beatniků. Po ukončení střední školy v roce 1960 odešla z domova a zpívala v malých texaských klubech.

… velmi plachá, na druhou stranu cílevědomá. Každopádně dokázala na pódiu totálně zúročit své přednosti, tzn. feeling a velmi specifickou barvu hlasu. Uměla použít i čistý rejstřík, ale když se do toho opřela, tak střídala různé chraplákové barvy a různé kazy hlasu - z hlediska klasické hlasové pedagogiky -, které byly ovšem ve prospěch celého výrazu. /Aleš Opekar, ředitel Muzea populární hudby/

V roce 1963 odjela do San Francisca, bašty rodícího se hnutí hippies. Tam se ovšem kromě zpěvu stále více věnovala alkoholu a drogám, z jejichž osidel se pokusila vymanit po dvou letech návratem do Texasu, kde se dokonce zapsala na univerzitu na obor sociologie. V roce 1966 ale začala, opět v San Franciscu, vystupovat s lokální kapelou Big Brother & The Holding Company.

Nahoru, dolů… 

Nabídku na první album jim vyneslo vystoupení na festivalu v Monterey létě 1967, po němž si Joplinová získala přízeň nejen posluchačů, ale i kritiky: „Nečekané pauzy, intenzita, expresivnost, výbušnost. Disponuje obrovským hlasovým rozsahem, od chraptivého piskotu až po dusivý šepot.“ Následovalo nepříliš úspěšné první album Big Brother & the Holding Company, které obsahuje i píseň Down on Me, později zařazenou na desku největších hitů Joplinové.

Druhé album, jež nazpívala Joplinová s touž kapelou, nazvané Cheap Thrills, vyšlo v létě 1968 a okamžitě se vyšvihlo na první příčky hitparád. Hitem se stala zejména skladba Piece of My Heart, která vyšla i jako singl. Přes obrovský úspěch alba, jehož se jen do konce roku 1968 prodalo téměř milion kusů, v prosinci téhož roku Joplinová od kapely odešla a začala vystupovat s doprovodnou skupinou Kozmic Blues Band.

S nimi vydala v roce 1969 album I Got Dem Ol' Kozmic Blues Again Mama!, jemuž se dostalo smíšených recenzí, a absolvovala turné po Americe a Evropě. Její závislost na heroinu se podepisovala negativně na jejím soukromém životě i na vystoupeních. Koncem téhož roku se kapela rozpadla.

Herion - vstupenka do Klubu 27

Svou poslední skupinu, Full Tilt Boogie Band, zformovala zpěvačka, která často vystupovala s lahví oblíbeného bourbonu Southern Comfort v ruce, v dubnu 1970. S ní se také účastnila netradičního festivalu-party, nazvaného Festival Express, kdy několik rockových kapel, včetně například Grateful Dead či Ten Years After, vyrazilo speciálně vypraveným vlakem napříč Kanadou z Toronta do Calgary s další koncertní zastávkou ve Winnipegu.

V září 1970 začala Joplinová v Los Angeles natáčet desku Pearl. Ještě 3. října nahrála kapela bez zpěvu skladbu Buried Alive in the Blues a Joplinová měla dotočit vokály o den později. Nahrávka zůstala už jen instrumentálkou, 4. října byla zpěvačka nalezena mrtvá v hotelovém pokoji v Los Angeles po předávkování heroinem. Pomyslně se tím zařadila do Klubu 27 - ten sdružuje pětici významných hudebníků, kteří zemřeli ve stejném věku: kromě Janis Joplinové i Jimmyho Hendrixe, Briana Jonese, Jima Morrisona a Kurta Cobaina.

Vydáno pod