Žena Vlčí mák: monodrama pro Hanu Maciuchovou

Praha – I „starý“ člověk ještě žije a možná vás překvapí jak, pokud zajdete na hru Žena Vlčí mák do pražského Studia Saint Germain klubu Rock Café. Česká premiéra monodramatu francouzské autorky Noelle Chateletové je hereckým koncertem Hany Maciuchové. Starší dáma prožívá ve věku, kdy se většina jejích vrstevnic už dávno smířila s šedí, jednotvárností a osamělostí zbytku života, nečekané citové vzplanutí, neuvěřitelnou, ostýchavou, dychtivou a stejně intenzivně opětovanou lásku k muži ještě o deset let staršímu, než je ona sama.

Monodrama Žena Vlčí mák se vysmívá dnešnímu kultu mládí a povrchní krásy, kdy stáří a zkušenost jsou často brané jenom jako handicap. Je monologem ženy na prahu sedmdesátky, která žije vzpomínkami a má pocit, že to nejhezčí už má dávno za sebou. Pak ale potká muže a prožije cit, jaký ji dosud nepotkal. "Je to o období života, kdy moje hrdinka sama říká, že smrt už neděsí. V té době potká lásku - a jak se zbystří smysl, jak se najednou naplní život!" podotýká k inscenaci Maciuchová.

Hra Žena Vlčí mák je dramatizací stejnojmenného románu francouzské spisovatelky Noelle Chateletové. Monodrama proslavila především úspěšná divadelní premiéra v pařížském Théatre Mouffetard v roce 2007. Na českém jevišti se objevuje v překladu a režii Jaromíra Janečka. „Je to dámské téma a navíc té generace, která, řekl bych, už vidí za horizont a která už trochu účtuje,“ domnívá se.

Reportáž Jiřího Svobody (zdroj: ČT24)

Hra není neznámá pro posluchače Českého rozhlasu, v rozhlasové podobě se hlavní role Marthy ujala Blanka Bohdanová. Její výkon jí vynesl ve 14. ročníku ankety (Ne)viditelný herec nominaci na cenu pro nejlepší herečky. Mezi nominovanými je i Hana Maciuchová za roli ve hře Enigma Emmy Göringové. Herečku v současné době kromě premiéry v Rock Café čeká také premiéra na domovské scéně - v Divadle na Vinohradech. Na hru Augusta Strinberga Tanec smrti se diváci mohou těšit v lednu 2011.