Drobil chce znát údajného strůjce nátlaku na porotu Ekofilmu

Praha - Ministr životního prostředí Pavel Drobil se dnes ohradil proti nařčení, že ovlivňoval porotu filmového festivalu Ekofilm, který v pondělí začal na jihu Čech. Vyzval současně své kritiky, aby zveřejnili jméno úředníka, který porotu údajně úkoloval. Podle internetového Deníku Referendum Drobil vzkázal porotcům, že nemá zvítězit film Martina Marečka Auto*mat. V pondělí v reakci na tyto informace sedm českých režisérů stáhlo pětici filmů z programu festivalu. O krocích ministra informovala ČTK.

Podle agentury Drobil řekl, že až do minulého týdne o Ekofilmu věděl pouze to, co mu podřízení po nástupu do funkce v červnu řekli. Rozhodl tehdy, že na koncepci festivalu nebude nic měnit, protože k tomu nemá důvod. Za kauzou vidí ministr prospěch a zviditelnění Strany zelených, jejímž vlivným členem kdysi byl Jakub Patočka z Deníku Referendum.

Vyjádření režiséra Filipa Remundy:

„Obtelefonovali jsme členy poroty. Není to neuvážený krok. Situaci jsme vyhodnotili jako vážnou. Zpráva, kterou máme, je, že někdo z ministerstva životního prostředí vzkázal porotě, že film Auto*mat nemá dostat žádné ocenění. Věc, kterou máme dále potvrzenou, je, že ze stejného ministerstva přišel vzkaz, že mají vybrat jako vítězný český film, že by to neměl být film ze zahraničí. Dále, že by se měli rozhodovat, zda film má ekologické téma, nikoliv politické. To jsou indicie, které ukazují na to, že k jakémusi politickému ovlivňování poroty rozhodně došlo, s čímž nesouhlasíme.“

Podle něj to není první případ. K politickému ovlivňování organizátorů došlo prý i na festivalu v Plzni a také během Febiofestu, kde se uváděl film Olgy Špátové Oko nad Prahou. Politici podle Remundy organizátorům naznačili, že nedostanou dotace.

Organizátoři festivalu oznámili, že přesto pětici odhlášených filmů promítnou.

Odpověd na otevřený dopis filmovým tvůrcům:

5. 10. 2010

V Českých Budějovicích 5. října 2010

Vážení tvůrci,

reagujeme na váš otevřený dopis organizátorům festivalu EKOFILM 2010.

V pátek 1. října bylo oficiálně vydáno dementi ministra životního prostředí k vašim obviněním o ovlivňování poroty stran Ministerstva ŽP. Tím jsme kauzu považovali za uzavřenou.

Mezinárodní porota je nezávislým subjektem, který rozhoduje svébytně o výsledních soutěže. Organizační tým přebírá od poroty závěrečný protokol o výsledcích udělených cen. Dílčí hodnocení z průběhu zasedání porotců je výhradně záležitostí interní komunikace mezi členy poroty.

Z článků na internetu vyplývá, že jste jako autoři přihlášených filmů oslovovali opakovaně jednotlivé členy poroty a dále jste pracovali s dílčími informacemi, které nejsou objektivní. Tím byla narušena obecná zásada mlčenlivosti o výsledních ještě před jejich oficiálním vyhlášením, které proběhne v sobotu 9. října večer.

Pondělní otevřený dopis se žádostí o zrušení projekcí jmenovaných filmů nás zastihnul v průběhu zahajovacího dne festivalu. Jmenované soutěžní filmy jsou zařazeny do programu promítání a nevidíme důvod ke změnám. Podpisem přihlášky jste osobně, nebo jménem přihlašovatele potvrdili souhlas s promítáním na festivalu dle platného statutu.

Mezinárodní filmový festival Ekofilm je především přehlídkou dokumentárních filmů určených pro diváky. Neobtěžujte prosím návštěvníky festivalu neověřeným nařčením a nesnažte se manipulací narušovat průběh festivalu a jeho dlouholetou prestiž.

Za organizační tým festivalu EKOFILM 2010:

Veronika Dušková, tisková mluvčí