Cocker hrál v Brně - od Woodstocku do dneška

Brno - Britský zpěvák Joe Cocker zazpíval v brněnské hale Vodova. Publiku nabídl průřez svým repertoárem od 60. let až k poslední desce Hard Knocks, jež také dala název současnému turné. „Dal mi ji jeden mladý kluk z jihu Spojených států, z New Orleans. On ji také nahrál, ale zpíval o jiných věcech než já, třeba o rybách, které tam dole chytají,“ prohlásil o titulní písni Cocker. Legendární hudebník se v Brně dlouho neohřál, ihned po koncertě odjel do Francie, kde pokračuje ve svém cestování po Evropě.

Po předskokanovi Tomáši Klusovi nechal Cocker publikum chvíli čekat a kolem tři čtvertě na devět kapela spustila skladbu Get On z nové desky Hard Knocks. Postupně následovaly hity The Letter, When the Night Comes, Summer in the City, N'Oubliez Jamais nebo nová balada Unforgiven.

Atmosféru koncertu dokreslovaly proměnlivé projekce na pozadí scény. Publikum ocenilo potleskem slavnou baladu You Are So Beautiful i titulní skladbu novinkové desky. Do repertoáru The Beatles si Cocker sáhl pro píseň Come Together. Citlivé coververze jsou Cockerova specialita. Dnes nechyběly ani skladby Unchain My Heart a You Can Leave Your Hat On, které původně zpívali Ray Charles, respektive Randy Newman.

Reportáž Ley Surovcové (zdroj: ČT24)

Bouřlivé finále koncertu obstarala další píseň od The Beatles - With a Little Help from My Friends. Stejnou skladbou v osobitém podání Cocker kdysi uhranul publikum na bájném festivalu Woodstock. U repertoáru slavné liverpoolské čtveřice Cocker zůstal i v přídavcích. Vybral si píseň She Came in Through the Bathroom Window. Koncert trval více než hodinu a půl.

Z nadšení fanoušků bylo zřejmé, že  letos již šedesátiletý Cocker neztratil nic ze své mimořádné energie ani pověstný rockerský elán. Desítka nových skladeb tentokrát naladila publikum na poprockovou notu. Podle samotného zpěváka je totiž jeho poslední album zatím to nejpopovější, co kdy dělal.

Cocker v Česku naposledy zpíval v prosinci 2007, kdy téměř zaplnil Sazka Arenu v Praze. V brněnském Rondu si jej v roce 2000 poslechlo asi 8000 lidí. Nedlouho po včerejším brněnském vystoupení zavítá Cocker také do Prahy. Zazpívá 18. listopadu v O2 areně.

Z hospody až ke Grammy

První vrchol popularity zažil Cocker v roce 1969 na legendárním festivalu Woodstock. Poté prožil divoké období, kdy holdoval alkoholu i drogám. Za svou dlouhou kariéru stihl vydat řadu dobře přijatých studiových nahrávek, k jejichž ozdobám často patřily citlivé coververze skladeb jiných autorů. Nová deska Hard Knocks vyšla 1. října.

V roce 1961 začal kariéru zpíváním po sheffieldských hospodách. Obdržel několik ocenění včetně Grammy Award 1983 za píseň Up Where We Belong, kterou nazpíval společně s Jennifer Warnesovou. Časopis Rolling Stone jej zařadil na 97. místo nejlepších zpěváků všech dob.

  • Joe Cocker / vizuál zdroj: Cocker.com http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/21/2004/200322.jpg
  • Joe Cocker při brněnském koncertu autor: Igor Šefr, zdroj: ČTK http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/21/2006/200596.jpg
  • Joe Cocker / seznam měst turné Hard Knocks zdroj: Cocker.com http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/21/2004/200323.jpg
  • Joe Cocker / Hard Knocks zdroj: Cocker.com http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/21/2004/200327.jpg