Plzeň je pohádkovou zemí

Plzeň – Od začátku října se „děti, děti odrostlé i děti důchodového věku“ mohou v Plzni vydat do Pohádkové země. Stálá expozice plná skřítků, víl a strašidel vychází z tvorby spisovatelky a grafičky Vítězslavy Klimtové, která o pohádkových bytostech píše a ilustruje je ve svých knížkách a strašidelných lexikonech. Autorka bude Pohádkovou zemi pravidelně navštěvovat, první setkání s touto známou strašidloložkou je naplánováno na 22. října.

Plzeňská výstava bude přístupná celoročně. Celá řada exponátů je interaktivní, děti si je tedy mohou vyzkoušet, včetně kouzelného sluchátka, které může splnit tajná přání. „Máme zde největší světovou sbírku létajících košťat, sportovních i klasických,“ prozradil vedoucí Pohádkové země Jaroslav Mašek, na co se mohou malí návštěvníci mimo jiné těšit.

Reportáž Miroslavy Vildové (zdroj: ČT24)

Vážené děti, děti odrostlé i děti důchodového věku,

vítejte v pohádkové zemi spisovatelky, ilustrátorky a kamarádky pohádkových skřítků, víl, čertíků, vodníků, strašidélek, dráčků a dalších veselých postaviček paní Vítězslavy Klimtové.

Na jaře 2010 si několik pohádkových strašidélek vyhlédlo bydlení v plzeňské čtvrti Bory a od září tohoto roku se těší na setkání s vámi. Kromě kouzelných postaviček paní Klimtové uvidíte i největší světovou sbírku klasických i supermoderních létajících košťat a dále třeba mile strašidelný hrad Pekelníček a v něm pohyblivého čertického písaře Belzebuba (jediného gramotného roháče v pekelné říši) anebo právě narozené čertí miminko Barnabáška v pravém čertovském pérovacím kočárku.

/Z pozvánky na výstavu/

Vydáno pod