Janáčka přivítá v Brně Její pastorkyňa

Brno - Na třicet operních představení, koncertů nebo recitálů je na programu mezinárodního hudebního festivalu Janáček Brno 2010. Na druhém ročníku přehlídky, jejíž podtitul zní Janáček versus expresionismus, zazní mimo jiné ve světové premiéře originální verze dvou oper Leoše Janáčka. Festival se koná od 16. do 28. listopadu, ochutnávka v podobě opery Její postorkyňa (Jenůfa) je ale na jevišti Národního divadla, pořadatele přehlídky, připravena na 9. a 24. října.

Operu Výlet pana Broučka do Měsíce v originální verzi z roku 1917 se souborem Národního divadla Brno nastudovala britská režisérka Pamela Howardová, která je rovněž autorkou scény. Děj, v němž se Brouček v opileckém snu dostává na Měsíc, zasadila do Prahy roku 1920. Období podle ní znamenalo hodně pro historii české dopravy.

Daniel Dvořák, ředitel ND Brno:„Kdo tento ročník festivalu navštíví, získá skvělý přehled o situaci v současné opeře.“

Rozhovor s Danielem Dvořákem (zdroj: ČT24)

Mladá brněnská režisérka Kristiana Belcrediová zase uvede původní verzi Šárky z roku 1887. Šárka byla Janáčkovým prvním operním dílem, o 30 let později ji přepracoval do dnes uváděné podoby. Podle pořadatelů se původní Šárka od té dnes uváděné dost liší, návštěvníci festivalu budou mít příležitost to porovnat. S běžně uváděnou verzí přijede Národní divadlo moravskoslezské, tu původní nastudovalo Národní divadlo Brno.

Zajímavé bude podle organizátorů i provedení Janáčkovy Sinfonietty, k jejíž třetí větě připravil choreografii Jiří Kylián. Publikum dále uvidí například Věc Makropulos v podání Helikon Opera Moskva, hra bude uvedena den před zahájením festivalu, tedy 16. listopadu.

Kromě toho do Brna přiveze pražské Národní divadlo skladatelovu Káťu Kabanovou v režii Roberta Wilsona a Divadlo a filharmonie Essen Lulu Albana Berga. „Všechny soubory vystoupí v kompletní sestavě včetně svých orchestrů,“ upozornil ředitel Národního divadla Brno Daniel Dvořák s tím, že na festivalech i zájezdech to bývá výjimečné.

"Možná kdyby Janáček žil dneska, byl by spoluautorem dramatických filmových scénářů. Janáček má jednu výhodu - jeho hudba zasahuje přímo emocionální sféru, takže nemusíte mít žádné speciální muzikologické znalosti, stačí si sednout do hlediště, otevřít oči, uši, srdce a odcházíte s nadšením," zve na festival Dvořák.

Letošní ročník přehlídky organizátoři věnovali památce dirigenta Charlese Mackerrase. Letos zesnulý umělec byl velkým propagátorem Janáčkova díla.