Ve Varšavě soutěží i dva Češi: Kaplický a Kuky

Varšava - Tři snímky, z toho dva v soutěži o ceny, zastupují českou kinematografii na Varšavském mezinárodním filmovém festivalu: hrané filmy Pouta a Kuky se vrací a dokumentární Oko nad Prahou. Dvacátý šestý ročník přehlídky (do 17. října) dnes zahájí nedávno vybraný ruský kandidát na Oscara, film Kraj režiséra Alexeje Učitěle. Jeho snímek Zajatec, který zpracovává tematiku konfliktu v Čečensku, letos na festivalu v Karlových Varech vyhrál cenu za režii.

V hlavní soutěži diváci uvidí Pouta režiséra Radima Špačka, jejichž děj se odehrává za totality začátkem 80. let minulého století. O Warsaw Grand Prix v hodnotě 25 tisíc eur (asi 613 330 korun) se kromě Pout uchází 14 snímků. Před deseti lety ve Varšavě zabodovali Samotáři režiséra Davida Ondříčka.

V sekci dokumentárních filmů se polskému publiku představí Oko nad Prahou Olgy Špátové. Pořadatelé festivalu ve Varšavě mysleli i na dětské diváky a připravili pro ně nesoutěžní výběr krátkometrážních filmů, mezi nimiž jim nabídnou také dobrodružně laděný rodinný příběh Kuky se vrací Jana Svěráka.  

Varšavský filmový festival se loni zařadil do skupiny prestižních filmových přehlídek, Mezinárodní federací filmových producentů (FIAPF) dříve označovaných jako kategorie „A“. Patří do ní například festival v Karlových Varech, v Cannes, Benátkách nebo Berlíně.

Organizátoři festivalu v polském hlavním městě říkají, že vzhledem k silné konkurenci v regionu si ještě nemohou dovolit ukazovat žhavé novinky světové kinematografie, a tak z celkových asi 200 snímků diváci uvidí dvacítku evropských premiér, v některých případech to budou premiéry mezinárodní.

Varšavská filmová přehlídka se už tradičně koná v Paláci vědy a kultury z 50. let, který je dominantou polské metropole a který byl „darem sovětského lidu Polákům“. Festival má letos pět soutěžních sekcí a tři nesoutěžní. Loni ho navštívilo 108 tisíc milovníků filmu.

  • Varšavský filmový festival 2010 zdroj: Varšavský filmový festival http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/21/2008/200741.jpg
  • Varšavský filmový festival 2010 zdroj: Varšavský filmový festival http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/21/2008/200736.jpg
  • Kraj zdroj: Varšavský filmový festival http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/21/2008/200757.jpg