Zpěvák Solomon Burke zemřel uprostřed práce

Amsterodam – Většina umělců často projevuje přání zemřít na jevišti. Jednomu z nich byl takovýto způsob odchodu z jeviště skoro dopřán. Cestou na vystoupení zemřel 10. října na amsterodamském letišti sedmdesátiletý americký soulový zpěvák Solomon Burke. Členovi rokenrolové síně slávy a držiteli ceny Grammy byl přisuzován nejkrásnější mužský hlas světa. Nikdy nedosáhl proslulosti svých protějšků, jako byl James Brown nebo Marvin Gaye, přesto byl stejně významný. Pěveckou kariéru spojil s povoláním duchovního a otce velké rodiny.

V jednom z amsterodamských klubů měl Burke vystoupit v úterý. Organizátor koncertu agentuře AFP řekl, že zpěvák zesnul přirozeně zhruba půl hodiny poté, co jeho letadlo přistálo časně ráno v Amsterodamu. Ještě předtím k němu byli přivoláni letištní zdravotníci.

Na pódiu sedával v pozlaceném trůnu. V rozložité postavě Solomona Burkea sídlil hlas jednoho z patriarchů moderní americké hudby. Písně Solomona Burkea natáčely kapely Rolling Stones nebo Blues Brothers, jeho skladbu Cry To Me později proslavil film Hříšný tanec. Burke je mimo jiné i autorem hitu Everybody Needs Somebody To Love.

Reportáž Petra Viziny (zdroj: ČT24)

Syn baptistické kazatelky a kdysi zázračné hudební dítě začal natáčet pro společnost Atlantic, vydávající černošské soulové umělce, začátkem 60. let. Během desetiletí se proslavil sérií soulových hitů. Zároveň konal práci kazatele. Druhou vlnu zájmu o hlas Solomona Burkea zvedlo uvedení do rokenrolové síně slávy v roce 2001 a cena Grammy za bluesové album o rok později.

Odchodu Solomona Burkea želí nejen jeho fanoušci, členové církve, kde kázal, ale i jeho 21 dětí, devadesát vnoučat a devatenáct pravnuků.