Ďábelský Mefisto je postava stále aktuální

Praha - Pražské Divadlo pod Palmovkou uvedlo divadelní adaptaci románu Klause Manna Mefisto. Inscenaci nastudoval česko-slovenský tvůrčí tým v čele s režisérem Emilem Horváthem, který do hlavní role obsadil stálého hosta libeňské scény Jiřího Langmajera. Umělecký šéf Palmovky Petr Kracik uvedl, že se v obsazení objeví i Jan Skopeček, podle jehož pečlivě vedeného archivu bude tato role už třístou na jevišti Divadla pod Palmovkou.

„Zároveň u nás načal třiašedesátou sezonu, čímž vyrovnal rekord profesora Vladimíra Hlavatého z Divadla na Vinohradech,“ řekl Kracik. I když Skopeček oslavil v září pětaosmdesátiny, není nejstarším členem hereckého souboru. Tím je Karel Hlušička, kterému bylo v srpnu 86 let.

Mefisto patří k jednomu z největších a nejkontroverznějších děl světové literatury. Je znám z oscarového filmu Istvána Szabóa z roku 1981, kde titulní roli ztvárnil Rakušan Maria Brandauer. Dva roky předtím vznikla adaptace francouzské režisérky Ariany Mnouchkineové, která byla základem libeňské inscenace. „Přesto jsme role našim hercům ušili na tělo a obohatili některými jejich výroky, podobně jako ona kdysi napsala text autenticky na svůj soubor,“ vysvětlil dramaturg Ladislav Stýblo. Ohlasy z generálky prý svědčí o tom, že publikum příběh chápe jako velice aktuální.

Jeho hrdinou je ctižádostivý herec Hendrik Höfgen, schopný obětovat vše, aby mohl zazářit na jevišti. Osudnou se mu stane role Mefista v Goethově Faustovi, kterou ztvární v Berlíně v době, kdy vzplane Říšský sněm a nacisté se chopí moci. Tato role předurčí jeho další osud; ve jménu své kariéry stále oddaněji slouží mocným, a stává se tak přímým i nepřímým spolupachatelem jejich zločinů.

„Na to jak je ten román starý, jak stárá ta látka je, tak se každým týdnem stává aktuálnější a aktuálnější,“ zhodnotil představitel hlavní role Jiří Langmajer, který se s touto rolí vrací do Divadla pod Palmovkou po pěti letech, jeho zatím poslední velká role byla v Keanovi v tragikomedii o hereckém údělu, kterou divadlo hraje dodnes. Na jevišti se dále objeví Klára Issová, Ondřej Kavan, Eva Kodešová, Rudolf Jelínek, Miloš Kopečný, Zuzana Slavíková, Kateřina Macháčková, Jan Teplý a Radek Valenta.

„Rád jsem sáhl po vážném tématu - obvykle po mně chtějí komerční kasaštyky,“ řekl Horváth. Nešlo mu o žánrový obrázek tehdejšího Německa. „Není třeba znát předlohu, ale věřím, že diváci rádi sáhnou po zhlédnutí inscenace po této knize,“ dodal režisér, který v Langmajerovi nalezl toho pravého Mefista. I to bylo jedním z důvodů, proč tuto práci v Praze přijal. Film kdysi viděl, ale příliš se jím neinspiroval.

  • Mefisto autor: ČT24, zdroj: ČT24 http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/21/2016/201501.jpg
  • Z inscenace Mefisto v Divadle pod Palmovkou autor: ČT24, zdroj: ČT24 http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/21/2015/201497.jpg
Vydáno pod