Marie Rottrová zachraňovala hrušovský kostel

Ostrava - Marie Rottrová zazpívala v Hornickém muzeu v Ostravě. Benefiční koncert má pomoci zachránit hrušovský kostel svatého Františka a Viktora, který po nesčetných povodních a důlních škodách chátrá. Nejvíce kulturní památku poškodily záplavy v roce 1997, poté byl sice kostel částečně opraven, ale například vzácné varhany na rekonstrukci teprve čekají, zatím marně - chybí totiž peníze.

Téměř 120 let starý hrušovský kostel je od letošního roku prohlášen za kulturní památku. Pokud se pro něj nenajdou peníze, zanikne. Proto vzniklo sdružení Společnost pro památkovou obnovu hrušovského kostela, jeho členové se rozhodli pozvat do Ostravy zpěvačku Marii Rottrovou. „Můj tatínek tam hrál více než 40 let na varhany, byl varhaníkem, maminka zpívala na všech svatbách. Spousta lidí v Hrušově, kteří mě potkávají dodnes říkají, že maminka jim zpívala na svatbě,“ vysvětluje zpěvačka, proč se rozhodla pomoci.

„Ten koncert pomůže tím, že se o tom kostele bude vědět,“ myslí si Miriam Prokešová ze Společnosti pro památkovou obnovu hrušovského kostela. Kostel je vzácný hlavně svou cihlovou věží, kterou se už podařilo opravit, uvnitř se ale skrývají i další skvosty. „Výjimečný třeba je varhaním strojem, který je z roku 1954 a patří mezi tři největší varhaní nástroje tady v Ostravě,“ prozradila Miriam Prokešová.

Kromě důlních škod a emisí z průmyslových závodů kostel svatého Františka a Viktora nejvíce poškodily povodně v roce 1997. Voda tady sahala až do výšky tři a půl metru. Výtěžek z benefičního koncertu sdružení věnuje na další části hrušovského kostela, které čekají na záchranu – například varhany, kaple, lavice a vitrážová okna.

  • Koncert Marie Rottrové autor: ČT24, zdroj: ČT24 http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/21/2016/201563.jpg
  • Kostel svatého Františka a Viktora autor: ČT24, zdroj: ČT24 http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/21/2016/201564.jpg