Judaismus a křesťanství si porozumí přes hudbu

Praha - Popáté se dnes večer koná v kostele svatého Ducha a ve Španělské synagoze na Starém Městě pražském koncert nazvaný Světlo porozumění. Interpreti se budou během večera přesouvat z jednoho liturgického prostoru do druhého, aby vyjádřili vztah obou náboženství - judaismu a křesťanství. Koncert, kterého se zúčastní i kardinál Miloslav Vlk, se následně uskuteční i v dalších městech. Záznam večera odvysílá Česká televize o vánočních svátcích.

Na myšlenku koncertu, který by byl oslavou lidské pospolitosti a solidarity, přivedlo organizátory symbolické sousedství Španělské synagogy a kostela svatého Ducha. „To, že stojí vedle sebe, je svým způsobem unikát. Chtěl jsem tyto dvě budovy propojit i uměleckými, hudebními mosty, protože hudba je mezinárodní jazyk, který nepotřebuje vysvětlení,“ říká Peter Gyori, ředitel otevřené židovské komunity Bejt Praha.

Gyori moderuje večer ve Španělské synagoze, průvodcem v kostele Svatého Ducha bude herec Jan Potměšil. V obou prostorách zahrají Dan Bárta, Varhan Orchestrovič Bauer, sbor Mikrochir, Hadar Noibergová, Karel Růžička, Josef Fečo a Aries. Koncert prý uzavře skladba George Gershwina Summertime. „Začne v podání Varhana Orchestroviče Bauera, který bude hrát tu klasickou část, a pak přejde do jazzového podání Karla Růžičky a flétnistky Hadar Noibergové,“ prozradil Gyori.

Rozhovor s Peterem Gyorim (zdroj: ČT24)

Koncert je určen jen pozvaným hostům včetně členů diplomatického sboru a představitelů politického a kulturního života. Letos poprvé si ho bude moci ale vyslechnout i veřejnost - ovšem ne dnes v Praze. „Koncert pokračuje zítra v sedm večer ve Velké synagoze v Plzni. Hlavní hvězdou bude Iva Bittová a vystoupí i hudebníci, kteří vystupují dnes, s výjimkou Dana Bárty,“ dodal Gyori.

Projekt se rozšíří i do dalších českých a slovenských měst: Děčína, Boskovic, Bratislavy, Košic a Prešova. 

Vydáno pod