Forum 2000: Urbanismus a architektura ruku v ruce

Praha – Ve své závěrečné řeči na loňské konferenci Forum 2000 Václav Havel sliboval, že hlavní téma letošního setkání bude věnované nejen budoucnosti demokracie, ale také trvale udržitelnému rozvoji, limitům urbanizace či estetickým kritériím moderní architektury. Letošní konference s názvem Svět, ve kterém chceme žít se proto zaměřila i na urbanismus a architekturu. Tématem debat je hledání způsobu, jak prostředí okolo nás pozitivně ovlivnit, nebo hledání méně bezohledných strategií růstu.

„Pořád se mluví o ekologické udržitelnosti, ale myslím, že stejně důležitá je ta sociální. Dřív se domy dědily z generace na generaci, ale s obrovskou mobilitou to skončilo. Dnes spíš jde o komunity, které v tom místě žijí, a architektura musí fungovat jako jejich spojující prvek,“ uvedl například Fumihiko Maki, japonský architekt, jenž žije a pracuje v USA.

Maki v architektuře spojuje principy Východu a Západu – typické jsou jeho stupňovité stavby připomínající tradiční japonské zahrady. Jako jeden z prvních začal v padesátých letech propojovat architekturu s územním plánováním. "Pracoval jsem po celém světě a je zajímavé, že lidé z jakékoli kultury mají na architekturu vlastně ty samé požadavky,„ podělil se architekt o své postřehy. “Chtějí blízkost, ale zároveň dostatek soukromí. Proto rád dělám členité stavby, které ale vždy mají nějaký spojující prvek."

Reportáž Martiny Čurdové (zdroj: ČT24)

Svou účast na konferenci kromě Makiho potvrdili i další renomovaní architekti, například Kenneth Frampton a Mitchell Joachim z USA, Elia Zenghelis z Řecka, českými zástupci jsou Adam Gebrian a Miroslav Masák. K hostům patří i německý architekt Stefan Behnisch, který zastává na vztah architektury a urbanismu podobný názor jako Maki.

„Urbanismus a architektura dřív byly dva oddělené obory, ale to se musí změnit, pokud chceme vytvořit obyvatelné městské čtvrti,“ upozorňuje Behnisch. "Nelze na sebe vršit různé koncepty, a kde zbude místo, tam postavit nějakou budovu. Je to důležité i pro udržitelnost rozvoje. Udržitelnost znamená hlavně dobré městské plánovaní – lidé chtějí na jednom místě pracovat, odpočívat i vychovávat svoje děti."

Kromě oficiálních panelů přichystalo Forum 2000 i přednášky se studenty architektury. Studenti, konkrétně z Fakulty umění a architektury v Liberci, také připravili sérii plakátů zobrazujících jejich vize Prahy budoucnosti. Pořadatelé Fora 2000 jich vybrali pět, jež nejlépe ilustrují letošní téma Svět, ve kterém chceme žít.