Eric Clapton jede v protisměru

Los Angeles - Rockový kytarista Eric Clapton vydal po pěti letech nové, v pořadí už devatenácté sólové album. Bývalý člen kapel Yardbirds nebo Cream a taky úspěšný sólový umělec se tentokrát vrací hluboko do minulosti. Eric Clapton, který letos v březnu oslavil pětašedesáté narozeniny, se tentokrát vydal proti proudu času s kolekcí jazzu a blues, které poslouchal už v dětství. Křehká deska s jemně melancholickou atmosférou. Návrat do dětství zvládl Clapton po paměti.

„Poslouchal jsem tyhle písničky jako sedmi, osmileté dítě. Znám je dokonale, hrají mi v hlavě už nějakých šedesát let. Když mi řeknete, nazpívám tyhle písničky napoprvé. Nemusím se je učit. To se mi na téhle zkušenosti líbí. Jedu v protisměru, zatímco se většina lidí snaží dostat do rychlého pruhu. Nikam se neženu, jedu opačným směrem, hledal jsem  nejstarší písničky, které umím,“ řekl k náhrávce hudebník. 

Jako host se na albu nazvaném jednoduše Clapton objeví mimo jiné Claptonův bývalý kolega z kapely Blind Faith Steve Winwood a také zpěvačka Sheryl Crowová, s níž Clapton koncem 90. let prožil krátký milostný románek. Crowová pak údajně právě o Claptonovi napsala svou píseň My Favorite Mistake (Moje nejoblíbenější chyba).

Reportáž Petra Viziny (zdroj: ČT24)

Jako další host na albu se čtrnácti nahrávkami zazní například jazzový trumpetista Wynton Marsalis, neworleanská hvězda r&b Allen Toussaint či kytarista kapely Allman Brothers Band Derek Trucks.

Deska Clapton je víc dílem intuice, než promyšleného plánu. Další překvapení přichystal Eric Clapton svými nedávno vydanými memoáry, kde mluví otevřeně o boji se svými démony alkoholu a drog. V češtině kniha vyšla předloni.