Festival Oty Hofmana myslí na děti

Ostrov (Karlovarsko) – Projekcí dobrodružné roadmovie Jana Svěráka Kuky se vrací začal v Ostrově na Karlovarsku 42. ročník Dětského filmového a televizního festivalu Oty Hofmana. Přehlídka, letos s podtitulem Dětství před kamerou, je už tradičně věnována tuzemské tvorbě. Do soutěže je přihlášeno osm snímků – pět televizních, natočených převážně v (ko)produkci České televize, a tři filmy klasické. Mezi nimi je favoritem právě už zmíněný Kuky. Jestli si kromě prvních festivalových návštěvníků získá i porotu, se diváci dozvědí v pátek 15. října.

„Festivalu se mohou účastnit filmy, které byly natočeny ve dvou posledních letech. Bohužel je jich pořád málo,“ posteskl si ředitel přehlídky Marek Poledníček. „A v tom, co se ještě natočí, převládají komedie a zábava. Postrádám filmy pro mládež s trochu hlubším obsahem,“ dodal.

Konkurenty pro Kukyho jsou ve filmové kategorii snímky Dešťová víla a Nedodržený slib. Mnohem početněji je obsazena soutěž v sekci televizní tvorby se snímky z produkce České televize. Půjde o dvě premiéry, a to Hřích profesora Sodomky z detektivního cyklu Ach, ty vraždy, v němž si hlavní roli zahrála Jiřina Bohdalová, a Kouzelná tetička Valentýna, kde se blýskla Libuše Šafránková. Další snímky už na televizních obrazovkách uvedeny byly: Dům U Zlatého úsvitu, Princezna Ano a Láska rohatá, uvedl Poledníček.

Reportáž Zdeňka Soukupa (zdroj: ČT24)

Soutěžní snímky budou usilovat o Cenu Oty Hofmana udělovanou odbornou porotou dospělých, ale i o Křišťálovou vázu, o které rozhoduje dětská porota. Mezi dospělými porotci letos zasedli Václav Vorlíček a herečka Sandra Pogodová, spisovatelka a dokumentaristka Simona Oktábcová, Dušan Kukal a pedagog Radim Wolák. „Dělá mi to radost. Třeba dneska, když jsem slyšel ten ohromný řev dětí při promítání Kukyho,“ svěřil se Vorlíček, režisér pohádkových Tří oříšků pro Popelku, Prince a Večernice nebo Arabely.

Ve scénáři festivalu ani letos nechybí doprovodné akce. Připravena je například koncertní verze muzikálu Děti ráje, Festivalová dílna pro děti i dospělé a výstavy související s festivalem. V kostele Zvěstování Panny Marie je to expozice Pohádková země Vítězslavy Klimtové. Na Staré radnici čeká na návštěvníky výstava fotografií studentů ostrovského gymnázia. Na festivalu bude působit televizní štáb složený výhradně z dětí.