Recenze: Hamburk stojí za to…

… jak se sami přesvědčíte na třech výstavách, minulý týden zahájených ke dvacetiletému partnerství obou měst, v Praze. Jak jsme již zhruba před půl rokem informovali, proběhla v několika zásadních hamburských výstavních prostorách (Magistrát Hamburku, Levante Haus a Galerie Renate Kamer) souběžně série tří výstav, věnovaných mladé české architektuře – New Face of Prague, Zelená architektura a Top Young of Prague. Oplátkou můžete nyní v Praze shlédnout čtyři výstavy, které jsou věnovány tomu nejlepšímu v Hamburku. Ve Fragnerově galerii na Betlémském náměstí to jsou výstavy dvě – architetonické studio J. Mayer H. a jeho prezentační výstava pre.text / vor.wand a zajímavá drobnější prezentace slavného ateliéru Behnisch Architekten - Unilever-Haus and Marco Polo Tower, Hamburk. Ve výstavní prostoře Kotelna v Karlíně pak výstavy HafenCity Hamburg a IBA Hamburg -Maritime Hamburg on the Rise a zajímavou prezentaci vtipu-provokace BIG / Bjarke Ingels Group – Alpenwiese and Maritime Housing by the Kaufhauskanal. Výstavy ve Galerii Jaroslava Fragnera trvají do 5. prosince, v Kotelně pak do konce října.

Architektonické studio J. Meyera bylo založeno v Berlíně v roce 1995 a jako řada jiných, možná i ve vazbě na technologický pokrok v architektuře a v příbuzných vědách na straně jedné a možná i jako reakce na pokles výkonu trhu na straně druhé, vykazují zvýšený zájem o o „Data Protection Pattern“ (obrazce sloužící k ochraně dat) jakožto zdroje inovací a pohybují se vůbec na pomezí mezi architekturou, komunikací a novými technologiemi.

Jejich díla se vyznačují typickou plasticitou a výraznou grafickou výpravností, jsou jasně identifikovatelná a čitelná. Vytvářejí návaznou rozpoznatelnou linii a čitelnou tvář ateliéru. Mají úspěch – překonali klady i úskalí minimalistického postfunkcionalismu a bezmezně holdují barvě a křivce. K jejích nejnovějším projektům patří radnice v parku „Scharnhauser Park“ ve městě Ostfildern, HeatSeat - nábytek citlivý na teplotu, menza vysoké školy v Karlsruhe a Metropol Parasol - instalace na náměstí Plaza de la Encarnación ve španělské Seville. Pro svoje úspěchy byli také vybráni pro mezinárodní soutěž Audi Urban Future Award / Building a Vision for 2030, která je součástí 12. Bienále architektury v Benátkách. 

Druhou výstavou  na Betlémském náměstí jsou dvě díla ateliéru Behnisch ArchitektenUnilever-Haus and Marco Polo Tower, Hamburg, sousedících spolu v hamburském HafenCity. Oba domy přinášejí zajímavé technické inovace, Unilever-Haus má nejen svérázný způsob větrání a vytápění, ale je i největší stavbou vybavenou energeticky efektivním LED osvětlením na světě. Marco Polo Building je sedmnáctipatrový apartmenthaus s úžasnými balkonovými kombinacemi přímo nad živou částí nového přístavu a zdobí jako jedna z nejvyšších budov celou jižní druhou část nového HafenCity.

Třetí a čtvrtou výstavu celého projektu můžeme najít v Kotelně v karlínské Pernerově ulici. Je to především Maritime Hamburg on the Rise - HafenCity Hamburg and IBA Hamburg, která na barevných panelech a projekcích představuje v Praze snad poprvé rozsáhlou výstavbu nové části centra Hamburku, velmi rychle a kvalitně budovaného za starým přístavem. Dozvídáme se řadu číselných, ekonomických a technologických informací a návštěvníci si znovu uvědomují ohromující rozsah celé zástavby, která odsunula ještě nedávno v Čechách adorované berlínské Postupimské náměstí na druhé místo.

Výstavou čtvrtou je pak originální provokační projekt Alpské louky - Alpenwiese and Maritime Housing by the Kaufhauskanal -, která by měla být, pokud finance potečou, jak ještě nedávno uměly, umístěna poblíž Polabské filharmonie jako idylický plující útvar, oživující technicistní prostředí nového hamburského přístavního města. Celá výstava má význam jako první zásadní informace o tom, co se na sever od nás děje ve městě, které kdysi bylo s Čechami spjato pupeční šňůrou živého a splavného Labe (kdeže ty časy jsou…).

kde: Galerie Jaroslava Fragnera; Betlémské náměstí 5a, Praha 1, otevírací doba: út-ne 10:00–18:00 hod.; Kotelna Karlín Gallery, Pernerova 55, Praha 8, otevírací doba: denně 10:00–18:00 hod.