Noc bláznů: dramaterapie v Divadle J. K. Tyla

Plzeň – Plzeňské divadlo J. K. Tyla nastudovalo hru australského dramatika a spisovatele Louise Nowry Noc bláznů. V premiéře ji uvede dnes večer na scéně Komorního divadla, režie se ujal Martin Vokoun. Nowra jemnou tragikomedii napsal na základě prožitků a událostí, kterými prošli jeho blízcí. Prostřednictvím osudů pacientů léčebny nachází pravdu a skutečné hodnoty ve vlastním životě.

„Na první čtenou zkoušku přišel psychiatr, který nás seznamoval s tím, jak jednotlivé choroby probíhají,“ prozradil Martin Vokoun o přípravě na inscenaci. Děj Nowrovy hry se odehrává v Austrálii v 70. letech minulého století. Klienti jedné psychiatrické léčebny projeví zájem o terapii divadlem, která v té době není ještě zdaleka běžným terapeutickým postupem.

Divadlo má být první samostatnou prací mladého režiséra, sympatického nadšence. Proti němu se ihned postaví pacient Roy, který urputně prosazuje inscenování Mozartovy opery Cosi fan tutte bez ohledu na to, že někteří z účastníků terapie nedokáží ani pořádně promluvit.

Reportáž Mirky Vildové (zdroj: ČT24)

„Já mířím ke hvězdám. Kdo mi to může vyčítat?“ ptá se Roy, a vyjadřuje tak svou touhu dotknout se krásy, uskutečnit své sny, najít štěstí. Úsilí překročit vlastní omezení, v situaci jakkoli obtížné, i potřeba spolupráce, založené na důvěře a vzájemné úctě, jsou hlavními tématy Nowrovy jemné, citlivé tragikomedie. Divadlo J. K. Tyla ji v premiéře uvádí dnes, nejbližší repríza je naplánována na 27. října. 

Hrají: Michal Štěrba, Zdeněk Rohlíček, Andrea Černá, Kateřina Vinická, Kristýna Hlaváčková, Jan Maléř, Michal Štrych, Klára Kovaříková, Štěpánka Křesťanová, Tomáš Stolařík, Jakub Zindulka.

  • Noc bláznů autor: Pavel Křivánek, zdroj: Divadlo J. K. Tyla http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/21/2028/202785.jpg
  • Noc bláznů autor: Pavel Křivánek, zdroj: Divadlo J. K. Tyla http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/21/2028/202788.jpg
  • Noc bláznů autor: Pavel Křivánek, zdroj: Divadlo J. K. Tyla http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/21/2028/202786.jpg
Vydáno pod