Ministerstvo kultury vybírá ředitele České filharmonii

Praha - Dnes probíhá výběrové řízení na místo generálního ředitele České filharmonie. Ministerstvo kultury vybírá z osmi účastníků z původně jedenácti přihlášených, tři z nich MK vyřadilo kvůli nesplněným podmínkám. Výsledky konkurzu ministerstvo oznámí 18. října. MK do zveřejnění výsledků nechce oznámit ani jména kandidátů, ani složení osmičlenné komise. Tajemník ministra kultury Jiřího Bessera Stanislav Brunclík pouze potvrdil, že předsedou komise je náměstek MK Radek Zdráhal, který provizorně vede ČF.

Náměstek Zdráhal nahradil ve vedení ČF Václava Kasíka, který rezignoval na konci srpna. Bez výběrového řízení Kasíka do funkce jmenoval předchozí ministr a někdejší šéf ČF Václav Riedlbauch, poté co odvolal Vladimíra Darjanina. Orchestr s tím ale nesouhlasil.

V současné době se mění i umělecká rada ČF. Z postu předsedkyně odstoupila Jana Brožková, údajně kvůli velkému pracovnímu vytížení. Její funkce zůstane do konce roku neobsazena, pak bude opět nabídnuta Brožkové.

Česká filharmonie hledá ředitele (zdroj: ČT24)

Po vyřešení otázky nového generálního ředitele by mělo na řadu přijít hledání nového šéfdirigenta, nástupce Elijahua Inbala. Jemu smlouva, pokud nebude prodloužena, končí v roce 2012. Odborníci se shodují, že šéfdirigent by měl mít větší pravomoci v uměleckých a některých manažerských úlohách než ředitel. Ten by měl spíše koordinovat, zajišťovat orchestru finance a komunikovat se zřizovatelem.

„Mít zdatného ředitele je důležité, ale angažovat charismatického, mezinárodně vysoce uznávaného, komunikativního dirigenta s bohatými kontakty (a většími pravomocemi než dosud), je pro ČF existenciální potřebou,“ píše Luboš Stehlík v aktuálním čísle časopisu Harmonie.

  • Václav Kasík autor: ČT24, zdroj: ČT24 http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/11/1003/100206.jpg
  • Eliahu Inbal autor: ČT24, zdroj: ČT24 http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/9/822/82115.jpg
  • Vladimír Darjanin autor: ČT24, zdroj: ČT24 http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/10/947/94625.jpg