Rodinným stříbrem ČT je Zlatá Praha

Praha - Česká televize zahájila na pražském Žofíně 47. ročník mezinárodního televizního festivalu Zlatá Praha (16.-20. 10.). Do soutěže nejlepších hudebních a tanečních pořadů je z celého světa přihlášeno na sto snímků. O festivalový prolog se postaral Den České televize – sobota plná hudby, tance a zábavy. Na Žofíně svým vystoupením potěšila malé i velké diváky řada tváří známých z televizní obrazovky. ČT bude zároveň festivalu, jehož je pořadatelem, věnovat pravidelnou pozornost: mimo jiné živě odvysílala na ČT2 úvodní a odvysílá závěrečný koncert (záznam najdete v archivu iVysílání) a také letošní vítězný snímek.

Na volně přístupném slavnostním zahajovacím koncertu zahraje komorní orchestr Quattro, Bardolino a Quartet Milana Svobody; tančí studenti Tanečního centra Praha. Závěrečné předávání cen bude patřit projektu EUROPERA. Mladí hudebníci z Německa, Polska a České republiky doprovodí nejen své mimořádně nadané vrstevníky, ale i charismatického houslistu Václava Hudečka a vynikajícího českého trumpetistu Marka Zvolánka.

Horkou novinkou ve festivalové nabídce jsou tři mimořádné galavečery nazvané Golden Prague Premieres. Půjde o významné premiéry nedávno dokončených děl prestižních světových tvůrců, a to za jejich osobní přítomnosti. Projekt se na festival Zlatá Praha přesunul z přehlídky MIDEM v Cannes.

Návštěvníci mohou mj. zhlédnout poutavý dokument Placido Domingo – mé oblíbené role, švédský taneční film Place v choreografii Matse Eka a záznam koncertu Gustav Mahler Gala v koprodukci České televize. Mimořádně zajímavá bude i speciální projekce, kde bude prezentován pořad Gustav Mahler režiséra Petra Ruttnera.

Cyklus Zaostřeno na… seznámí diváky s tvorbou televizních kulturních kanálů v Arménii, Polsku a Brazílii. Velkou pozornost si jistě zaslouží Pocty… choreografům Merce Cunninghamovi, Matsi Ekovi (za jeho osobní přítomnosti) a nizozemskému režisérovi Hansi Hulscherovi. Významným hostem letošního ročníku je Jiří Kylián, choreograf a dlouholetý umělecký ředitel Nederlands Dans Theater.

Do soutěže se přihlásilo téměř sto pořadů z 22 zemí. „To je o 25 procent více než loni, krize nekrize je vidět, že lidé se chtějí dívat na kvalitní hudební pořady a že jsou stále tvůrci, kteří mají co nabídnout,“ domnívá se výkonný ředitel festivalu Vítězslav Sýkora. Soutěžní snímky soupeří ve dvou kategoriích: Hudba na obrazovce a Dokumenty o hudbě a tanci. Filmy bude posuzovat pětičlenná porota, jíž bude předsedat renomovaná britská producentka a mediální odbornice Hazel Wrightová. Všechny pořady lze zhlédnout zdarma během festivalu ve videokioscích.

Vítězslav Sýkora / výkonný ředitel festivalu: Festival Zlatá Praha je dnes jediným televizním festivalem, který je zaměřený na hudební a taneční pořady.

Kristina Teberyová / pověřená ředitelka programu ČT: Česká televize považuje festival Zlatá Praha za rodinné stříbro. Jsme velmi poctěni tím, že se stal de facto unikátem.

S ohledem na nebývalou jarní koncentraci televizních přehlídek a prohlubující se spolupráci pražského festivalu s EBU i vídeňskou IMZ si letošní ročník vyžádal změnu termínu - přesunul se z června na říjen. Obě organizace totiž výrazně deklarovaly vůli hlouběji podpořit festival Zlatá Praha a daleko více s ním spolupracovat.

Den ČT - Hudba nás baví

Den České televize s podtitulem Hudba nás baví proběhl od 10:00 do 17:00 hodin v prostorách Paláce Žofín a jeho okolí.

Malí i velcí návštěvníci se seznámí s různými hudebními žánry, a to jak teoreticky, tak prakticky. Provázet je budou Ondřej Havlík, moderátor pořadu ČT Za školu a dvojnásobný mistr ČR v beatboxu, a operní pěvkyně a pedagožka Jiřina Marková Krystlíková, spoluautorka námětu, scénáře a průvodkyně loni vysílaného cyklu ČT Opera nás baví i stejnojmenné knihy. V Malém sále Paláce Žofín bude pro děti a jejich rodiče připraveno improvizované studio, v němž jim Jiřina Marková Krystlíková hravou a interaktivní formou vysvětlí vše, co se pojí s žánrem opery a prostředím divadla vůbec.

Soubor Dětské opery Praha odehraje ve dvou blocích čtyři miniopery Zdeňka Svěráka a Jaroslava Uhlíře. Oblíbený hudební skladatel Jaroslav Uhlíř osobně pozve návštěvníky ke společné Hodině zpěvu. Skupina BaToCu předvede ve dvou půlhodinových dílničkách ukázky afrického tance a v průběhu celého dne si budou moci malí i velcí vyzkoušet bubnování na africké bubny.

Zcela jinak představí hudbu Ondřej Havlík alias En.dru. Tento "kouzelník s hlasem" dokáže pomocí svého jazyka, dechu, hlasu a přístroje zvaného Loop Station vytvořit celé hudební těleso. Ve dvou zhruba půlhodinových workshopech odhalí základní postupy stylu zvaného beatbox také návštěvníkům Žofína. Jak lze propojit beatbox s dalšími hudebními žánry, předvede v rámci svého koncertu skupina čtyř absolventů brněnské JAMU, známá jako Mako!Mako, mezi jejíž členy En.dru také patří.

V prostorách Paláce Žofín bude po celý den připravena pro děti řada atrakcí, her a soutěží na téma hudba a divadlo. Chybět nebudou ani Večerníček, Křemílek a Vochomůrka či Kuře s červenobílým záchranným kruhem – maskot společné sbírky České televize a Nadace rozvoje občanské společnosti Pomozte dětem. Do sbírky bude možné přispět např. koupí plyšového Kuřete a jiných předmětů s logem sbírky. Vstup je volný.