Maciuchová a Töpfer jsou letošními neviditelnými herci

Praha - V anketě Neviditelný herec aneb Nejpopulárnější herecký výkon na vlnách Českého rozhlasu letos zvítězili Hana Maciuchová a Tomáš Töpfer. Uspěli mezi jednatřiceti nominovanými herci a herečkami za role v rozhlasových hrách či četbách na pokračování, které měly premiéru v Českém rozhlase v sezoně 2009 až 2010.

„Už padesát let pracuji v rozhlase, ale nikdy jsem žádnou cenu nezískal, až teď na stará kolena,“ podotkl Töpfer při předávání cen v Divadle U Hasičů v přímém přenosu pořadu Českého rozhlasu 2 - Praha Tobogan. Nezapomněl mimo jiné poděkovat autorovi rozhlasového seriálu Xaver Janu Vedralovi, který prý roli psal přímo pro něj.

Hana Maciuchová o románu Divoké labutě:

„Ta fakta jsou tak drastická, že jsem při přípravě jednotlivých dílů musela vyletět ven a vydýchávat je. Říká se, že největší vrahové lidstva byli Hitler a Stalin, ale kam se tihle dva hrabou na (někdejšího vůdce Číny) Mao Ce-tunga.“

Maciuchová získala prvenství za ztvárnění role Emmy Göringové v rozhlasové hře Enigma Emmy Göringové, za roli madam Pommeray v rozhlasové hře Tektonika citů a za interpretaci četby na pokračování z románu Jung Changové Divoké labutě. Ke své práci nad knihou mapující historii Číny na osudech jedné rodiny uvedla, že ji „odkrvila“.

Druhé místo získali Hana Kofránková za interpretaci četby na pokračování z románu Jarmily Loukotkové Navzdory básník zpívá a za četbu Polských pověstí Luisy Novákové, v mužské kategorii nedávno zesnulý Vladimír Dlouhý za ztvárnění role Draculy v rozhlasové hře na motivy románu Brama Stokera Hrabě Dracula a za roli Rosena v dramatizaci prózy Normana Mailera Duch Děvky.

Třetí cenu si odnesli Taťjana Medvecká za četbu na pokračování z knihy Anny Fárové Jsem obklopena historií… a Jan Hartl za ztvárnění role Harryho Hubbarda v dramatizaci prózy Normana Mailera Duch Děvky a za interpretaci četby na pokračování z romaneta Jakuba Arbesa Svatý Xaverius.

Vydáno pod