Škrétovy obrazy dorazily do Prahy

Praha – V rámci připravované výstavy Karel Škréta (1610-1674): Doba a dílo dnes do Česka dorazily dva Škrétovy obrazy. Dvě díla, Hra o jablko a Podobizna mladého muže, byla zapůjčena ze soukromých zahraničních sbírek na výstavu, která začne 26. listopadu ve Valdštejnské jízdárně Pražského hradu. Výstava bude dosud vůbec nejrozsáhlejší přehlídkou tohoto významného umělce, zakladatele barokního malířství v Čechách.

Několik vzácných obrazů barokního umělce sejmuli restaurátoři pro rozsáhlou škrétovskou výstavu také z oltářů a stěn Týnského chrámu na Staroměstském náměstí. Výstava nabídne téměř 400 exponátů, převážně maleb.

Vedle prací Škréty budou k vidění také díla jeho syna Karla Škréty ml., práce Škrétových žáků a dílenských spolupracovníků, jakož i vybrané ukázky z děl umělců, s nimiž se Karel Škréta setkal během svého pobytu v Německu a v Itálii, případně obrazy, na které navázal a jimiž se nechal inspirovat ve své vlastní tvorbě.

Vstup Lenky Drmotové (zdroj: ČT24)

Karel Škréta, celým jménem Karel Škréta Šotkovský ze Závořic, byl patrně nejvýznamnějším českým barokním malířem 17. století. V Praze maloval oltářní obrazy, například pro Týnský chrám, nedaleko nějž se narodil, nebo pro kostel sv. Prokopa. Vynikl také jako portrétista, kreslíř a ilustrátor.

Výstava Karel Škréta (1610-1674): Doba a dílo bude k vidění ve Valdštejnské jízdárně Pražského hradu od 26. listopadu do 10. dubna příštího roku.