Umění včera a dnes: Vladimír Sitta / Mezikrajiny

Podzimní přednášky, které pro veřejnost pořádá pražská VŠUP, budou věnovány urbanismu. První z pěti vedl dnes zahradní architekt Vladimír Sitta, přednášku s názvem Mezikrajiny bylo možné sledovat i v přímém přenosu na portále ČT24. Programem večera byla diskuse o architektuře, která je jen jedna, ať už má, nebo nemá strop, o vztahu domu a krajiny, krajiny a města a také krajiny a krajiny a o člověku „mezikrajinami“. Záznam přednášky si můžete přehrát v tomto článku nebo v archivu iVysílání.

Vladimír Sitta vystudoval zahradní architekturu a krajinářství na MZLU v Lednici/Brně. Normalizační Československo opustil a po tříletém intermezzu života a práce v NSR definitivně zakotvil roku 1981 u protinožců. V Austrálii pak založil r. 1985 vlastní studio TERRAGRAM.

Ve svém myšlení i práci se Sitta programově snaží ignorovat hranice konvenčně chápaných kategorií „landscape architecture“, architektury a urbanismu. Své stopy Terragram zanechal kromě Austrálie také v Evropě, Číně, Singapuru… Díky časté spolupráci s jinými architektonickými kancelářemi pootevřel Vladimír Sitta svou přednáškou okno do australské architektonické scény nejen prostřednictvím práce Terragramu.

Vladimír Sitta - cyklus podzimních přednášek k urbanismu - Mezikrajiny (zdroj: ČT24)