Byl jednou jeden dům: Langhans Praha

Praha – Jak šly dějiny kolem domu ve Vodičkově ulici č. 37 a jakými prošel proměnami, dokládá nejen prostřednictvím dobových snímků výstava s názvem LANGHANS PRAHA / Od roku 1880 / Jedno jméno, jedno místo, jedno téma. Už sto třicet let je tento dům sídlem fotografického Ateliéru Langhans, výstava zachycuje jeho historii a vývoj na ukázkách reklamy nebo portrétů z Galerie osobností, které se našly při rekonstrukci domu v 90. letech, či ve filmu Můj pradědeček Jan Langhans.

Janu Langhansovi bylo 29 let, když v roce 1880 otevřel svůj ateliér ve Vodičkově ulici. V Praze v té době fungovalo kolem 40 fotografických studií. Langhans ale nebyl jen zručný fotograf, byl i zdatný obchodník, který uměl využít reklamu, záhy se v jeho objektivu ocitla řada významných českých i zahraničních osobností – politici, vědci a umělci. „Nejvýznamnější byl nejspíše anglický král Edward, kterého fotil v Mariánských Lázních, kam král jezdil. Z Langhansových fotografií byl nadšen a jmenoval ho dvorním fotografem,“ prozradil kurátor výstavy Dušan Šimánek.

Po roce 1948, v době, kdy ateliér provozovala už třetí generace rodiny Langhansů, byl ateliér znárodněn a nahradilo ho družstvo Fotografia Praha. Většina z dvou milionů negativů skončila na skládce. Po roce 1989 se do Vodičkovy 37 opět vrátilo jméno Langhans. „Při přestavbě v roce 1998 dělníci našli zamčenou skříň a v ní prvních zhruba tři sta negativů z Galerie osobností,“ doplnila galeristka Zuzana Meisnerová k historii domu.

Reportáž Lucie Klímové (zdroj: ČT24)

Portréty osobností jsou podstatnou části výstavy, její autoři neopomněli ale ani na připomenutí hodnot řemesla a obchodní koncepci, které styl Ateliéru Langhans určovaly. Přízemí galerie je inspirováno fotografiemi někdejších Langhansových čekáren, reprezentativních prostor, které zákazníkům zároveň představovaly fotografickou produkci ateliéru. Autoři výstavy shromáždili dostupné dokumenty a rozčlenili je do tematických okruhů. Z originálních fotografií, reprodukcí tiskovin a reklam firmy vytvořili osobitá alba. 

Kopie portrétů z Galerie osobností v prvním patře reflektují kvalitu a okázalost fotografií. Ukázat chce Langhans Galerie i bohatost sbírky a velikost ztrát vzniklých likvidací archivu desek. V kabinetní místnosti prvního patra galerie si návštěvníci mohou prohlédnout vývoj domu ve Vodičkově ulici: fotografie původních interiérů, devastace v průběhu čtyřiceti let socialismu, rozsáhlé rekonstrukce a svědectví ze současné doby.

V průběhu expozice mohou návštěvníci přinášet fotografie, které v minulosti v ateliéru vznikly, a pomoci tak zdokumentovat jeho práci. Více o ateliéru prozradí i tři přednášky v rámci doprovodného programu. Výstava začíná 20. října a potrvá do 2. ledna.

  • Anglický král Edward VII. na fotografii Ateliéru Langhans (1903) zdroj: Nadace Langhans Praha http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/21/2036/203540.jpg
  • Černohorský princ Mirko Dimitri Petrović-Njegoš zdroj: Nadace Langhans Praha http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/21/2036/203548.jpg
  • Houslistka Ervína Brokešová zdroj: Nadace Langhans Praha http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/21/2036/203547.jpg
  • Sopranistka Arabella Szilágyiová zdroj: Nadace Langhans Praha http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/21/2036/203543.jpg