ČT vozí dokumenty z Jihlavy do hlavy

Jihlava – Česká televize je hlavním mediálním partnerem Mezinárodního festivalu dokumentárních filmů Jihlava, jehož 14. ročník se koná od 26. do 31. října. ČT bude z festivalu, který je největší přehlídkou autorského dokumentu ve střední a východní Evropě, informovat v televizním deníku Z Jihlavy do hlavy a zprostředkuje také přímý přenos ze závěrečného ceremoniálu (30. října od 20:00 na ČT24). Zároveň obohatila program festivalu dokumentárními snímky, které vznikly v její (ko)produkci, některé budou uvedeny ve světové premiéře.

Ještě před začátkem přehlídky nabízejí MFDF Jihlava a Česká televize ojedinělou příležitost zhlédnout unikátní výběr filmů, kterým návštěvníci posledních deseti ročníků festivalu udělili Cenu diváků (pod záštitou České televize). Od 24. září až do začátku festivalu 26. října přibývá na internetovém speciálu postupně deset vítězných filmů.

Zájemci se tak mohou podívat na snímky Ženy pro měny Eriky Hníkové, René Heleny Třeštílkové nebo Český sen Víta Klusáka a Filipa Remundy. Z desítky filmů diváci zvolí nejlepší český dokumentární film desetiletí. Vítěz hlasování bude vyhlášen při slavnostním zakončení festivalu 30. října 2010.

Česká televize bude v Jihlavě prezentovat svoji dokumentární tvorbu, například v soutěžní sekci Česká radost koprodukční dokumenty Drnovické catenaccio aneb Cesta do pravěku ekonomické transformace (režie R. Procházka), Vše pro dobro světa a Nošovic (režie V. Klusák) a Nesvatbov (režie E. Hníková).

Dva poslední snímky budou v Jihlavě uvedeny ve světové premiéře. Klusákův nejnovější film je výpravou do vesnice, kde vyrostla továrna korejského koncernu Hyundai. Klusáka prý na celé kauze zaujala zejména samozřejmost, s níž čeští politici vítají nadnárodní koncern a za nesmírných ústupků ho zvou na zelenou louku. Hníková natočila film o starostovi východoslovenské vesnice Zemplínské Hámre a jeho snaze dát dohromady místní třicátníky, kteří ve vesnici zbyli na ocet. Film pojednává o samotě, o síle zvyku, o soužití rodičů a dětí, o vymírání, o tom, že srdci se nedá poroučet.