Nepropásněte na ČT: Záznam divadelního Odcházení

Praha - Televize veřejné služby již několik desetiletí profesionálně zaznamenává významné divadelní inscenace a v podstatě tak vytváří zlatý fond české divadelní tvorby. Koncem června letošního roku ČT pořídila v divadle Archa záznam Odcházení. Jednu z nejsledovanějších her Václava Havla s Janem Třískou v hlavní roli si mohou vychutnat diváci ČT dnes od 20:00 na ČT2 a ve vysokém rozlišení na ČT HD.

Atmosféru a hloubku divadelního zážitku se televizní tvůrci snažili zprostředkovat novým, výjimečným způsobem, při kterém využili kombinace několika způsobů snímání. Základ tvořilo pět statických kamer HD přenosového vozu, jež byly doplněny o jednu pohyblivou kameru na steadicamu – zařízení umožňujícím plynulé snímání v chůzi.

Po dohodě Davida Radoka a Václava Havla byl navíc jeden z televizních kameramanů zapojen přímo do děje hry. Tento neobvyklý postup byl použit poprvé. Představení tak mohlo být natáčeno rovnou na jevišti, na němž se odehrávalo. Záběry pak obohatily výsledný tvar celého záznamu, který kombinuje nejlepší okamžiky ze dvou představení. Autentickou divadelní atmosféru dotváří samozřejmě přítomnost diváků v hledišti. Předtáčky bez nich byly pořízeny pouze tam, kde bylo třeba kvalitně natočit scénický efekt.

Odcházení, svou zatím poslední divadelní hru, napsal Václav Havel po dvacetileté odmlce. Poprvé bylo uvedeno v květnu 2008. Příběh o odchodu jednoho a příchodu druhého politika k moci nepostrádá originalitu ani humor. Zavádí nás do domácnosti odcházejícího politika dr. Viléma Riegera. Je zřejmé, že bývalému kancléři skončilo volební období a nad jeho dalším setrváním ve vládní vile obklopené višňovým sadem visí otazník… Autor v Odcházení konstruuje umělý – a smutně zábavný – divadelní svět. Odcházení je sebeironickým bilancováním odcházející politické garnitury a sžíravým pohledem na nástup nové, dravější generace.

Česká televize je také koproducentem celovečerního filmu Odcházení, který vzniká ve společnosti BUC-FILM Jaroslava Boučka. Dramatik Václav Havel si tak splnil životní sen a stal se filmovým režisérem. Podle vlastní divadelní hry jej s hvězdným obsazením (Dagmar Havlová, Josef Abrhám, Vlasta Chramostová, Taťána Vilhelmová, Jaroslav Dušek, Eva Holubová, Jiří Lábus, Oldřich Kaiser, Stanislav Zindulka a další) natočil letos v létě. Nyní probíhají práce ve střižně, v kinech by se filmové Odcházení mělo objevit na jaře příštího roku. 

V hlavních rolích divadelního představení zazářili Zuzana Stivínová (Irena) a Jan Tříska (Rieger), Vlasta Chramostová (Babička), Ivan Řezáč (Klein), Marek Daniel (Viktor), Karel Beseda (Jack), Eva Hromníková (Vlasta), Dora Bouzková (Bea), Miloslav Maršálek (Hanuš), Ján Sedal (Knobloch) a další.