Expo v Číně se stalo nejnavštěvovanější výstavou všech dob

Šanghaj - Světovou výstavu Expo 2010 v Šanghaji už navštívilo přes sedmdesát milionů lidí. Expo, které ještě neskončilo, tak naplnilo cíle čínských pořadatelů a stalo se už ve všech směrech největší výstavou všech dob. Kromě návštěvnosti to platí i o rozloze a nákladech. Dosavadní prvenství v návštěvnosti světových výstav držela japonská Ósaka. Úspěch slaví i český pavilon.

Poslední dny výstavy v Šanghaji, která začala 1. května a skončí za týden, se denní počet návštěvníků pohybuje mezi 750 tisíci a jedním milionem. Český pavilon s expozicí na téma Plody civilizace jen v sobotu přijal 90 032 osob, což je nový denní rekord, a podle odhadů by měla celková návštěvnost českého pavilonu do 31. října pokořit hranici osmi a půl milionu lidí. I pro Česko je to překonání rekordu v návštěvnosti, který dosud držel československý pavilon na bruselskému Expu v roce 1958.

Rozloha celého výstaviště v Šanghaji, na němž představuje své kulturní a technické superlativy 189 zemí a několik desítek podniků, činí 5,3 kilometru čtverečního a investice se údajně vyšplhaly k částce 58 miliard dolarů (přes bilion korun), upřesnila kancelář v tiskovém oznámení.

Šanghajské Expo je největší výstavou všech dob (zdroj: ČT24)