Laurent Binet přijel představit svůj oceněný první román

Paříž - Jednu z doprovodných Goncourtových cen, nejvýznamnějšího francouzského literárního ocenění, získal na jaře v Paříži spisovatel Laurent Binet. Goncourtova cena za první román mu byla udělena za knihu HHhH o Reinhardu Heydrichovi, přezdívaném „pražský řezník“. Dílo líčí příběh tohoto nacisty, včetně atentátu, který byl na něj spáchán. Záhadný název knihy HHhH se odvolává na přezdívku, kterou Heydrichovi dávali příslušníci SS, Himmlers Hirn heisst Heydrich (Himmlerův mozek se jmenuje Heydrich).

Laurent Binet přijel v souvislosti s českým překladem svou knihu představit i do vysílání ČT24. V rozhovoru pro Studio 6 přiblížil svou motivace k napsání tohoto románu a také přiblížil strukturu stavby knihy.

„V roce 1986 jsem byl v rámci své vojenské služby poslán na vojenskou akademii do Košic. Teprve tam jsem se dozvěděl více o tomto příběhu a myslím si, že je to jedna z nejúžasnějších epizod moderních dějin. Není to román jen o Heydrichovi, ale spíš o atentátu na něj. Původní název knihy byl Operace Anthropoid, ale můj francouzský vydavatel mi řekl, že mu to příliš připomíná sci-fi, tak jsem název pozměnil,“ upřesnil v rozhovoru Binet.

Laurent Binet hostem Studia6 ČT24 (zdroj: ČT24)

Spisovatel se dále pokusil přiblížit strukturu knihy, která je sice označována za román, ale zároveň je postavena na konkrétních historických faktech. „V knize vycházím z atentátu, ale chtěl jsem se také dostat do pozadí. Sledoval jsem Heydrichovu kariéru a politiku 30. let. Heydrich ve své osobě inkarnuje samou podstatu nacismu. On je přímo symbolem paradoxu, jak se může tak velká kultura změnit v takové barbarství. Můj cíl ale nebyl přemýšlet o zlu, o jeho podstatě, snažil jsem se popsat, jak se nadaný a zároveň velice cynický muž dokáže změnit v organizátora holocaustu a stát se jednou z nejhorších postav nacismu. Ale můj výzkum se netýkal až tak moc psychologie, spíš sociologie a historie.“

„Problém spočíval v tom, jak takový autentický příběh vyprávět, zdali je možné si něco vymyslet, domyslet, dotvořit. Já jsem si odpověděl, že to nelze, ale bylo velice obtížné něčemu takovému odolat. Pokusil jsem se příběh vyprávět jako román, aniž bych se uchýlil k tomu, co vlastně román dělá románem, tzn. k autorské fikci. Snažil jsem se použít pouze románové stylotvorné prvky, aniž bych se pouštěl do fikce. Tu knihu jsem také napsal z toho důvodu, že mám silný vztah jak ke Slovensku, tak i k Česku,“ uzavřel rozhovor spisovatel.

Cena za první román je jednou z doprovodných Goncourtových cen, které se udělují během roku. Hlavní Goncourtova cena se uděluje na podzim. Pojmenována je podle bratrů spisovatelů z 19. století - Edmonda a Julese Goncourtových. Uděluje se francouzsky psaným dílům od roku 1903, a je tedy vůbec nejstarší na světě.

S oceněním je spojena jen symbolická finanční odměna. Všeobecně ale platí, že její prestiž okamžitě zvýší náklady románu, takže autor by finančně neměl přijít zkrátka. Cena se uděluje spisovatelům jen jednou za život.

  • Laurent Binet / HHhH zdroj: Nakladatelství Grasset http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/15/1469/146896.jpg
  • Laurent Binet zdroj: Nakladatelství Argo http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/21/2053/205292.jpg