Bělohlávek možná podruhé vstoupí do řeky jménem ČF

Praha - Pro Českou filharmonii je podle jejího nového generálního ředitele Davida Marečka v současné době nejvhodnější český šéfdirigent. V této souvislosti potvrdil, že jedná se slavným Jiřím Bělohlávkem. Světově uznávanému dirigentovi skončí v roce 2012 smlouva u prestižního Symfonického orchestru BBC v Londýně. Česká filharmonie musí být podle Marečka dostatečně rychlá, protože dirigent jeho formátu dostane nabídek celou řadu.

Nový šéfdirigent by měl k ČF nastoupit po Izraelci Elijahu Inbalovi, jemuž za dva roky skončí smlouva. Čtyřiatřicetiletého Marečka jmenoval ministr kultury Jiří Besser do funkce minulý týden poté, co mu ho jako nejvhodnějšího kandidáta doporučila výběrová komise. Mareček od roku 2007 úspěšně vede Filharmonii Brno.

Mareček řekl, že se s Bělohlávkem osobně setkal a jeho jméno prosazoval již při konkurzu. "Jednání bylo na téma: Je teoreticky možné jednat s vámi na téma šéfdirigenta ČF a v případě, že jednání půjdou dobře, je teoreticky možné, že byste tuto nabídku akceptoval? A odpověď byla: Ano," popsal Mareček schůzku s Bělohlávkem. Vyjednávání jsou ale na začátku a nemůže zatím nic dalšího prozradit. Není také zároveň jisté, zda Bělohlávek nabídku přijme.

Bělohlávek u České filharmonie již v letech 1990 až 1992 jako šéfdirigent krátce působil. Jeho odchod znalci hodnotili jako historickou chybu, která prakticky odstartovala v tělese dvacetiletou krizi. Filharmonici si tehdy v tajných volbách místo něj zvolili Němce Gerda Albrechta za prvního cizího šéfdirigenta. Bělohlávek, nástupce legendárního Václava Neumanna a jeho nejbližší dlouholetý spolupracovník, se tehdy na protest proti způsobu volby své funkce vzdal. S orchestrem však nikdy nepřestal spolupracovat.

Po konkurzu prý vedly Marečkovy kroky rovnou do orchestru a se svým záměrem seznámil uměleckou radu, poté zástupce nástrojových skupin. Umělecká rada jeho záměr schválila, a díky tomu v těchto dnech může za orchestr začít s Bělohlávkem vyjednávat. Své záměry Mareček naznačil, avšak konkrétně svého kandidáta nejmenoval, již v pondělí v ČRo-Radiožurnálu. Počítal prý s tím, že dřív nebo později se média Bělohlávkovo jméno od hráčů dozvědí.

Česká hudba a český dirigent je značka

ČF potřebuje podle Marečka silnou dirigentskou osobnost a v současnosti je pro ni nejlepší český dirigent. Lépe jej přijme veřejnost i média a bude navíc preferovat český repertoár. „Značka - česká hudba a český dirigent - stále ve světě funguje,“ je přesvědčen.

Marečkova představa o fungování orchestru se prý navíc s Bělohlávkovou v mnohém potkává. „Je to dirigent, s nímž v týmu dokážeme hodně práce,“ poznamenal. Otevřené dveře nechává zároveň i mladým mistrům taktovky Jakubu Hrůšovi a Tomáši Netopilovi, kteří budou u ČF nadále hostovat.

S nynějším šéfdirigentem Inbalem se pracovně sešel v pondělí a seznámil jej se svou představou. Inbal podle Marečka počítá s tím, že svůj kontrakt s ČF dokončí. V současné době společně finálně plánují další sezonu.

  • Jiří Bělohlávek autor: ČT24, zdroj: ČT24 http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/8/770/76918.jpg
  • Dvořákova síň Rudolfina zdroj: Česká filharmonie http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/21/2007/200654.jpg