Širým světem Zdeňka Buriana

Praha – Výstava děl malíře Zdeňka Buriana v galerii Moderna je zaměřena především na jeho ilustrace. Název expozice Širým světem není odkazem jen na stejnojmenný časopis, ve kterém malíř léta pracoval, ale připomíná i soubor obrazů, jenž Burian takto pojmenoval. Dle informací majitele galerie Martina Zemana součet známých ilustrací činí 9 850 v téměř 460 knihách. Klíčem k výběru děl byla snaha ukázat základní metody a techniky umělcovy práce. Výstava potrvá do 28. listopadu.

„Na výstavě jsou k vidění například ilustrace k Jacku Londonovi, ilustrace Robinsona Crusoa nebo k příběhu Karla Maye Syn lovce medvědů, ale připomínáme i jeho ilustrace Babičky Boženy Němcové a mnoho dalších. Kromě toho tu vystavujeme časopisy, do kterých Burian přispíval. Řekl bych, že ilustrace mu byla nejbližší, byl s ní bytostně spojen. On měl velice rád ony paleontologické rekonstrukce, ale ilustrace ho živila. Dosáhl v tomto oboru i světového uznání. Jeho nejtypičtější technikou byl kvaš, což je technika za použití vodových barev, do kterých je přimíchána běloba a pevná pryskyřičná koloidní látka. Burianovi to vyhovovalo, protože kvaš je daleko hustší, než klasický akvarel, čímž se dosahuje určité plastyčnosti obrázku,“ upozornil v rozhovoru pro Studio 6 ČT24 Martin Zeman.

Zdeněk Burian

Zdeněk Michael František Burian (11. února 1905 Kopřivnice – 1. července 1981 Praha) byl český malíř a ilustrátor dobrodružných knih. Proslul zejména svými paleontologickými rekonstrukcemi společně s profesorem Josefem Augustou.

Již ve 14 letech byl (na doporučení ilustrátora Jana Gotha a Maxe Švabinského) přijat na Akademii výtvarných umění, přímo do druhého ročníku. Na škole vydržel ale pouze necelé 2 roky. Už v šestnácti se začal živit jako ilustrátor. Ilustroval především dobrodružnou literaturu. Jeho první ilustrovaná kniha byla Dobrodružství Davida Balfoura od Stevensona.

Z galerie Moderna informuje Lenka Drmotová (zdroj: ČT24)
  • Ilustrace Zdeňka Buriana zdroj: Gelerie Moderna http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/21/2055/205463.jpg
  • Zdeněk Burian zdroj: Oficial websideZdeněk Burian http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/21/2055/205465.jpg
  • Ilustrace Zdeňka Buriana zdroj: Gelerie Moderna http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/21/2055/205462.jpg