Pěvecká soutěž A. Dvořáka čeká na dotaci

Karlovy Vary – Mezinárodní pěvecká soutěž Antonína Dvořáka se těsně před začátkem 45. ročníku potýká s finančními problémy. Do nich se dostalo pořádající Mezinárodní pěvecké centrum Antonína Dvořáka poté, co karlovarská radnice ani týden před zahájením prestižní akce neposkytla slíbenou dotaci 350 tisíc korun. Ta představuje skoro polovinu přímých finančních nákladů. Karlovarské zastupitelstvo přitom dotaci schválilo. Organizátoři slibují, že soutěž se uskuteční i přes komplikace.

Magistrát s pořadateli ještě neuzavřel smlouvu, do začátku soutěže přitom zbývá týden. Účastníci ale podle ředitele soutěže Aloise Ježka nic nepoznají. Splatnost faktur je zhruba do poloviny prosince a Ježek doufá, že do té doby se na magistrátu zformuje nové vedení, které sliby toho předchozího splní. V opačném případě by pěvecké centrum asi muselo hledat jiný finanční zdroj a faktury případně uhradit se zpožděním.

"Tady nejde o fyzické peníze. Jsem trochu v nejistotě, protože nemám smlouvu, není tedy vyloučeno, že budu muset jít do banky a sáhnout na své osobní konto," zmiňuje jeden z možných pesimistických scénářů Ježek. Podle něj schválení smlouvy nejspíš záměrně zdržoval odbor kultury kvůli obvinění, že ještě jako ředitel symfonického orchestru neoprávněně čerpal peníze. Nic takového se ale neprokázalo.

Reportáž Marka Štětiny (zdroj: ČT24)

Magistrát ale tvrdí, že je na zaplacení dotace ještě čas. "Obvykle k výplatě dochází až po konání akce, podle slov náměstkyně pro kulturu Dagmar Laubové bude tato smlouva předložena na nejbližším jednání rady," upozornil mluvčí karlovarského magistrátu Jan Kopál.

Čeká se na radu

Kvůli povolebnímu vyjednávání ovšem není jasné, kdy nová rada zasedne. Lídr vítězné Karlovarské občanské alternativy (KOA) chce proto celou věc urychlit. „Pro město by to byla obrovská ostuda. Zastupitelstvo schválilo grant a smlouva měla být podepsána, moje první kroky proto povedou k tomu, aby se tento opravdu jen administrativní proces dovedl do konce,“ přislíbil kandidát na primátora Karlových Varů Petr Kulhánek (KOA).

Kromě nepodepsané smlouvy trápí organizátory před zahájením soutěže také problémy s topením v jednom z koncertních sálů v Císařských lázních. Zaskočila je i neúčast pěvců z Jižní Koreje. Zástupci této země přitom ovládli poslední čtyři ročníky. „Bohužel, nemáme žádné zprávy, proč vlastně letos nepřijedou,“ dodal Ježek.

Mezinárodní pěvecká soutěž Antonína Dvořáka se uskuteční od 5. do 12. listopadu.