Animánii propadá Plzeň ráda

Plzeň – Výchova, vzdělávání a také pobavení především mladých zájemců o animovaný film je cílem festivalu Animánie, jehož pátý ročník se pomalu blíží ke konci. Část přehlídky nazvaná Podzimní sklizeň představila včera soutěžní snímky a nejlepší z nich si odnesly festivalové ocenění - Animáničku. Do soutěže mladí tvůrci přihlásili čtyři desítky filmů, vítězné vybírala odborná porota, v níž zasedla mimo jiné režisérka a animátorka Maria Procházková.

„Jsme už za vrcholem, protože včera proběhla animovaná prohlídka tvorby dětí a mládeže, což je to, co nás nejvíc charakterizuje. Skončila Andělským večírkem, takže teď trochu slavíme a taky už trochu rekapitulujeme,“ poznamenala k závěru letošní Animánie, která trvá do 30. října, hlavní koordinátora projektu Martina Voráčková.

Mladí tvůrci soutěžili jak jednotlivě, tak i s kolektivními díly, a to ve třech oborech: animovaný film, animovaný videoklip a krátký animovaný útvar. K oceněným patřil i nadějný filmař Matěj Forejt, který si Animáničku odnesl už loni za film Šedivé město. Letos porotu zaujal snímkem Poslední z rodu. „Je o rozhodování mezi materiální zajištěností a tradicí, respektive citem k rodině a vůbec citem ke kořenům,“ přiblížil téma vítězného filmu.

Rozhovor s Martinou Voráčkovou a Matějem Forejtem (zdroj: ČT24)

Aniochutnávka

Kromě tvorby mladých animátorů do 18 let se na Animánii promítaly i absolventské filmy studentů českých filmových škol. Své zastoupení měly na festivalu také další přehlídky animovaných filmů - AniFest nebo Anifilm. V Plzni mohli diváci vidět to nejlepší z obou festivalů, například celovečerní film Koralína a svět za tajemnými dveřmi nebo lehkou erotiku či smyslnost v krátkých animovaných filmech 15+.

Součástí programu byly i snímky členky poroty Marii Procházkové. „Vystudovala animovanou tvorbu, takže nám pustila své studentské filmy a také ukázky z projektů pro děti, kterým se v současnosti věnuje – Evropské pexeso a Děti kreslí písničky,“ prozradila Martina Voráčková.

Animánie 2010 / animace z písku
Zdroj: ČT24/Animánie
Vydáno pod