KomiksFEST! - komiks do každé rodiny

Praha – Od soboty do soboty, tedy od 30. 10. do 6. 11., potrvá pátý ročník mezinárodního festivalu KomiksFEST!, který zdaleka není jen o komiksu. Komiks je totiž „unlimited“, jak zní motto přehlídky, která jako každý rok přinese knihy, výstavy, filmy, divadelní představení, autogramiády a besedy. Letošní KomiksFEST! zahájí mladá německá výtvarnice Moki v pražské MeetFactory, kde bude k vidění jedna ze dvou velkých doprovodných výstav festivalu. Závěrečná sobota bude naopak patřit prostoru Roxy/NoD, program, jehož hlavním hostem bude výtvarník Emmanuel Guibert, vyvrcholí předáním cen Muriel.

"Troufám si říci, že každý si v komiksu může najít něco svého, ať je to milovník náročné literatury, nebo levných paperbackových románů," tvrdí Joachim Dvořák, organizátor KomiksFESTU! a majitel nakladatelství Labyrint.

Divoký východ, divoké sny

Reportáž Lucie Klímové (zdroj: ČT24)

Výstavnímu programu festivalu vévodí dva kolektivní projekty. Návštěvníci MeetFactory se budou moci procházet Snovými krajinami komiksu. Každou dostal k dispozici jiný výtvarník či výtvarná skupina a upravil ji podle svých představ.

Něžný trojboj mezi sebou svedou mladá německá výtvarnice Moki a dvě česká uskupení – vývojářská společnost Amanita Design (hry Samorost, Machinarium, zakladatel Amanty Jakub Dvorský byl výtvarníkem filmu Kuky se vrací) a za vizuální arteliér DRAWetc. se představí Jiří Franta a Vladimír Strejček.

Na Novoměstskou radnici se zájemci mohou vydat za Divokým východem, výstavou, která prezentuje tři zahraniční projekty: ukrajinský rodák Igor Baranko (a autor vizuálu KomiksFEST!u 2010) představí svoje kresby; kultovní slovinský časopis Stripburger přiveze výstavu Greetings from Cartooia, na které spolupracovalo dvanáct evropských výtvarníků; perličkou v tomto trojlístku je lotyšská expozice The Last Match (Poslední sirka), která představuje komiks na krabičkách od sirek.

Komiks je všudezdejší

Předskokanem KomiksFESTU! je výstava G + G v The Chemistry Gallery, věnovaná dvěma hostům festivalu – Jiřímu Grusovi a Lele Geislerové, zakladatelům komiksového sborníku Brutto.

Osobně Prahu navštíví také už zmíněná výtvarnice Moki, slovinská parta kolem časpisu Stripburger či ukrajinský autor Igor Baranko. Z Francie přijede Emmanuel Guibert, komiksový výtvarník věnující se především politickým reportážím, aby záhájil ve Francouzském institutu svou výstavu Le Japonaise, jež vznikla na základě jeho cestovního deníku z roku 2007.

Vedle prezentace zahraničních i tuzemských tvůrců jsou zajímavostí letošního ročníku divadelní adaptace komiksových děl: existenciální hovory od Monstrkabaretu, punkový Pixy (adaptace podle Maxe Anderssona), smyslná Octobriana a facebookový fenomén Fagi. Všechny projekty mají společný cíl, kvůli němuž festival v roce 2006 vznikl: vyvést žánr komiksu z undergroundu a etablovat ho jako plnohodnotné moderní médium schopné nést jakýkoli obsah.

  • DRAWetc. pro KomiksFEST! (ilustrace: Vladimír Strejček) zdroj: DRAWetc. http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/21/2060/205947.jpg
  • Pozvánka na výstavu G + G / Jiří Grus a Lela Geislerová, která je součástí festivalu KomiksFEST! 2010 zdroj: KomiksFEST! http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/21/2060/205932.jpg