Paul je mrtev. Zabijte Paula

Peking - Krátce po úmrtí nejmilovanějšího fotbalového věštce, kterému ve slávě nebránila ani skutečnost, že měl osm chapadel, si budou moci čínští fanoušci připomenout jeho příběh, byť z poněkud jiného úhlu pohledu. Do kin v Číně koncem listopadu zamíří film Zabijte chobotnici Paula - konspirační thriller slibující „skutečnou pravdu o zázračné chobotnici“ schopné předpovídat výsledky fotbalových zápasů.

Film režisérky Siao Ťiang vypráví fiktivní příběh skupiny čínských fotbalových nadšenců, kteří cestují do Jihoafrické republiky na mistrovství světa, aby odhalili spiknutí mezinárodního sázkařského kartelu. Zápletka se splétá a rozplétá a diváci se mimo jiné dozvědí, že legenda o zázračné věštící chobotnici Paulovi byla vymyšlená a zmanipulovaná, aby pomohla zápasy fixlujícímu schématu i mezinárodnímu sázkařskému gangu.

„Mám opravdu ráda fotbal a mám ráda světový šampionát. Ale vím, že na něj spousta lidí sázela,“ řekla Siao po promítání snímku novinářům. „A tak když jsem začala přemýšlet o tomhle filmu, chtěla jsem natáčet o lidech, kteří se kvůli sázení dostanou do řady ožehavých situací.“

Zvířecí celebrita

Paul si během fotbalového šampionátu v JAR získal srdce fanoušků z celého světa a stal se zvířecí celebritou, když správně odhadl výsledky všech sedmi zápasů německého týmu a také finále mezi Španělskem a Nizozemskem. Během každého „věštění“ spustili ošetřovatelé do Paulovy nádrže dvě plastikové nádoby naplněné mušlemi s vlajkou soupeřících týmů na boku. Vítěze pak Paul „předpověděl“ tím, že se z jedné z nádob nakrmil.

Režisérka Siao ovšem přiznává, že sama věšteckým schopnostem chobotnice nevěří. „Žádná chobotnice nemůže být tak chytrá jako člověk,“ tvrdí. „Takže to byl dokonalý plán a tenhle plán oklamal lidi po celém světě. To proto, že lidé měli Paula opravdu rádi, byl velmi roztomilý,“ dodala o chobotnici, která z přirozených příčin uhynula v noci na 26. října.