Konkurs na Josého Curu

Český Krumlov – Argentinský tenorista José Cura byl hvězdou letošního ročníku Mezinárodního festivalu Český Krumlov a organizátorům i publiku přislíbil, že se na jih Čech opět vrátí. Začátkem srpna vystoupí v hlavní roli Cania v opeře Ruggiera Leoncavalla Komedianti (Pagliacci), uváděné v italském originále; o tom, kdo si spolu s ním na krumlovské točně zazpívá, rozhodne konkurs, který vyhlásilo Jihočeské divadlo. Přihlásily se do něj ostřílené pěvecké osobnosti i neznámí talentovaní pěvci.

Do konkursu se přihlásilo 43 pěvců. Porota z uchazečů vybrala 35, kteří postoupili do dalšího kola, mezi nimi například i sopranistku Danu Burešovou nebo trojnásobného držitele Thálie Ivana Kusnjera. „Nikdy jsem nevystupoval v zámecké zahradě. Mohlo by to být pěkné setkání a pěkné představení,“ vysvětlil oceňovaný barytonista, co ho na jihočeském představení láká.

Pěvci usilují o v opeře Komedianti o čtyři role. Dílo italského operního skladatele Ruggiera Leoncavalla patří k nejznámějším a nejhranějším operním titulům. Líčí událost, která se stala v italské Kalábrii v šedesátých letech 19. století. Leoncavallo stírá hranice mezi hrou a skutečným životem ve chvíli, kdy protagonisté začínají během představení přímo na jevišti řešit osobní spory vedoucí až k osudové tragédii.

Reportáž Aleše Hazuky (zdroj: ČT24)

Komedianti budou jistě patřit k vrcholům příští sezony na otáčivém hledišti. „Budu se snažit vytvořit podmínky Josému Curovi i všem ostatním, aby představení bylo velmi úspěšné,“ slibuje režisér Josef Průdek. Hudebního nastudování se ujme dirigent Mario De Rose. Komedianti se budou v Krumlově hrát od 5. do 10. srpna 2011. Lístky už jsou v prodeji.

José Cura při zahajovacím galakoncetě 19. ročníku Mezinárodního hudebního festivalu Český Krumlov
Zdroj: David Veis/ČTK