Zemřel Harry Mulisch, „objevitel nebe“

Haag - Nizozemský spisovatel Harry Mulisch, autor románu Atentát, jehož filmová verze získala v roce 1986 Oscara, zemřel v sobotu ve věku 83 let.  Literát zemřel ve svém domě v Amsterodamu na následky rakoviny, uvedla nizozemská tisková agentura ANP citující Mulischova vydavatele De Bezige Bij. Čeští čtenáři se v současné době mohou na knižních pultech setkat s Mulischovým téměř tisícistránkovým románem Objevení nebe z roku 1992, jenž je považován za vrchol tvorby tohoto nizozemského spisovatele.

Harry Mulisch byl podle encyklopedií i podle vlastních slov česko-rakousko-uherského původu. Jeho otec se narodil v Jablonci a matka, která byla Židovka, pocházela z Antverp. Za druhé světové války žil v nizozemském Haarlemu. Jeho otec zastával vysoký post v bance spravující majetek, který nacisté zabavili nizozemským Židům.

Tvorba Harryho Mulische je dětstvím a mládím stráveným v dvojznačném prostředí - po matce byl Žid, otec ale spolupracoval s nacistickým režimem -výrazně ovlivněna. Nezaměřuje se ale pouze na otázky holocaustu, ve svých příbězích mísí motivy náboženské, mýtické, politické i kulturní.

Mulisch je spolu s Willemem Frederikem Hermansem a Gerardem Revem řazen k nejvýznamnějším nizozemským poválečným autorům. Má na kontě více než 70 novel, románů, esejí, sbírek básní a divadelních her.

Těžiště jeho tvorby spočívalo v próze, která byla nezřídka tematicky ukotvená ve skutečné i fiktivní válce a měla mytologické ladění. Několik děl z jeho obsáhlé a tematicky a stylově různorodé tvorby vyšlo i v češtině - například romány Atentát, Dvě ženy, Procedura, Siegfried nebo už zmíněné Objevení nebe.

Vydáno pod