Murlin Murlo na konci světa

Praha – Tragikomedii o konci světa jednoho z nejhranějších ruských autorů Nikolaje Koljady uvedlo jako první premiéru nové sezony Strašnické divadlo. V nastudování režiséra Michala Langa znovu povstává z popela nesmrtelný mýtus slavné hollywoodské hvězdy Marilyn Monroe, ovšem v zapadlém ruském městečku, z něhož není úniku. Kolajdova hra je příběhem dívky Olgy, která má přezdívku zvláštní, jako je ona sama – Murlin Murlo. Vede rozmluvy s Bohem, kouká na Esmeraldu, je bláznivá, prostoduchá i jasnozřivá zároveň. Na konci světa čeká na konec světa.

Nikolaj Koljada je jedním z nejznámějších současných ruských dramatiků, zároveň je i hercem a režisérem. Napsal přes 90 divadelních her, které jsou překládány do mnoha jazyků a uváděny po celém světě. Hra Murlin Murlo je tragikomedií, pohrávající si s tématem apokalypsy, která je v módě v každé době. „Hru napsal v době perestrojky, když padal Sovětský svaz. Jsou v ní pocity hroutícího se impéria a ty jsou vždycky stejné, ať je to Řím, nebo Rusko,“ dodává k inscenaci režisér Michal Lang.

M. Lang o Murlin

„Je výjimečná a zároveň prostá. Hranice mezi prostoduchostí a výjimečností je někdy velmi tenká.“

Reportáž Jiřího Svobody (zdroj: ČT24)

Murlin Murlo je nejhezčí dívkou v ruském městě Šipilovsku. Není blonďatá ani prsatá, ale stejně jako její slavná jmenovkyně chce uniknout, zachránit se, najít lásku… Prožívá pocity totálního zmaru, všechno kolem se rozpadá a není cesty ven. Murlin žije v jediném očekávání - že už brzy přijde konec světa. Jednou přijede do města mladík Alexej plný elánu změnit svět. Změnit lidi. A Murlin Murlo, stejně jako její sestra Ina, se k němu upnou jako k vykupiteli.

O mužích a ženách

Na jevišti Strašnického divadla hraje Murlin Lena Ouhrabková. V dalších rolích se objeví Jan Hofman, Ivana Wojtylová a Jiří Racek. Michal Lang, režisér, autor divadelních her a hudební skladatel, napsal k inscenaci i scénickou hudbu. Hra Murlin Murlo je první hrou nové sezony, do které Lang vstupuje jako umělecký šéf divadla.

Společným jmenovatelem chystaných představení jsou vztahy mezi muži a ženami, zkoumané z nejrůznějšího úhlu pohledu. Strašnické divadlo uvede v sezoně ještě další tři premiéry: Testosteron Andrzeje Saramonowicze, hru Dva ubohý Rumuni, co mluvěj polsky (v české premiéře ji nedávno uvedlo Divadlo Na zábradlí) a poslední premiérou bude shakespearovská klasika Romeo a Julie.