Jóhann Jóhannsson podruhé vstupuje do nekonečnosti

Praha – Islandský skladatel a instrumentalista Jóhann Jóhannsson se po dvou letech vrátil do Prahy, aby dopřál posluchačům koncertní zážitek tentokrát v podobě společného koncertu s více než třicetičlenným Pražským komorním orchestrem. Počítačem modulované zvuky se smyčcovým doprovodem zazní dnes v pražském Rudolfinu. Jóhannsson vystupuje v Česku v rámci projektu Music Intifity, jehož cílem je představit alternativní hudebníky z celého světa.

„Už dříve jsem s těmito hudebníky nahrál některé ze svých desek, takže se s nimi celkem znám a oni znají moje skladby. Proto jsme se rozhodli udělat společný koncert,“ vysvětlil spolupráci s Pražským komorním orchestrem Jóhannsson.

V Praze natáčel například svou poslední desku Fordlândia nebo sólový počin And In The Endless Pause There Came The Sound Of Bees, který zaznamenává hudbu ke krátkém filmu Varmints režiséra Marca Crasteho, jež za něj obdržel nominaci na cenu BAFTA. Na nahrávce je vedle Pražské filharmonie slyšet i česká sopranistka Michaela Šrůmová.

Reportáž Ondřeje Moravce (zdroj: ČT24)

Jóhannsson patří mezi nejvýznamnější severské hudebníky současnosti, ve své tvorbě prozkoumává terén od soudobé avantgardy přes filmovou hudbu, galerijní zvukové instalace až k laptopovému popu. S každou nahrávkou nachází nečekané cesty realizace své hudební filosofie, v jejímž centru je organické prorůstání akustických a elektronických zvuků.

V Rudolfinu zahraje například skladby, ve kterých jsou použity zvuky prehistorického počítače IBM. „Mám rád takové nemuzikální prvky. Často používám do svých skladeb různé ruchy. Většinou jsou to zvuky, které normálně hudebníci z nahrávek vystřihávají. Já je tam nechávám a pracuji s nimi,“ dodal hudebník.

Aktivity Jóhanna Jóhannssona se neomezují jen na vlastní nahrávky. Je zakladatelem organizace Kitchen Motors, která podporuje a vydává neobvyklé hudební kolaborace a propaguje islandskou elektroakustickou hudbu. Jóhannsson také vytváří instalace pro galerie po celém světě, doprovází tanečníky či divadelní představení a skládá hudbu pro nezávislé, animované či dokumentární filmy.

Vystoupení Jóhanna Jóhannssona bude dalším příspěvkem do festivalu Music Infinity, který v dramaturgii Josefa Sedloně přiváží do České republiky unikátní projekty alternativní hudby pro náročnější posluchače. Historie Music Infinity už čítá bezmála tři desítky koncertů. V příštím roce plánují pořadatelé pozvat například německého hudebníka Ulricha Schnausse.