Petřínský Mácha bude stát i v Litoměřicích

Litoměřice – Při příležitosti dvoustého výročí narození Karla Hynka Máchy odhalí v Litoměřicích básníkovu sochu. Dílo sochaře Josefa Václava Myslbeka mělo ve městě, kde Mácha zemřel, stát už sto let. Určeno bylo pro Máchův hrob v Litoměřicích, výsledek se ale pražským vlastencům natolik zalíbil, že sochu nechali umístit na pražském Petříně. Do severních Čech ale symbol zamilovaných z Prahy nepřestěhují, vytvoří jeho kopii. Financován je z veřejné sbírky.

Kopii Litoměřicím, kam se Mácha odstěhoval zhruba měsíc před svou smrtí, přislíbil pražský vlastenecký spolek Svatobor, vedený Aloisem Jiráskem, už poté, kdy se rozhodl Máchovu sochu ponechat v Praze. Objednal ji v roce 1910 u příležitosti sta let od Máchova narození u Josefa Václava Myslbeka. „Je to velká historická nespravedlnost,“ domnívá se Alexandr Vondra, ministr obrany a zakladatel Nadačního fondu Kalich, který se na projektu podílí.

Litoměřičtí patrioti zjistili, že v Národní galerii je stále ještě uložen původní model sochy, a rozhodli se nechat Máchovu sochu odlít sami. Financována bude z veřejné sbírky. Na „druhý originál“ bronzové sochy chybí ještě zhruba tři sta tisíc korun, odhalena by ale měla být 21. listopadu při máchovských slavnostech.

Reportáž Jana Stuchlíka (zdroj: ČT24)

Máchovi pomáhá i Stalin

Původní cenu z téměř 1,2 milionu se přitom podařilo snížit na milion, například rozhodnutím, že součástí sochy nebude bronzový vavřínový věnec, nebo díky litecké dílně v Horní Kalné, která sochu odlije téměř zdarma. Radnice přispěla výtěžkem z případného prodeje bronzové sochy sovětského diktátora Josifa Stalina, použít Stalinův bronz na Máchovu sochu by totiž podle litoměřických bylo neuctivé.

O druhém odlitku Máchovy sochy vzniká už počátku dokumentární film. Jeho součástí by mělo být i slavnostní odhalení díla 21. listopadu; součástí programu bude i zahájení putovní výstavy o Máchovi a jeho díle, chystá se i experimentální divadelní hra.