Techmania s Entropou i bez

Plzeň - Techmania - vědecké centrum, které lidem zábavnou formou přibližuje fyzikální zákony, funguje už dva roky. A na nedostatek návštěvníků si nestěžuje. Od září vystavuje taky kontroverzní umělecké dílo Entropu. V Techmanii k jubileu připravili kromě běžných exponátů i zajímavé pokusy navíc. Například princip mikrovlnky návštěvníci názorně viděli na předmětech, které do ní nepatří. Mikrovlnka rozsvítila žárovku dokonce i prasklou a ještě jasněji zářivku, ale průvodce Techmanie Erik Krejčí tento pokus nedoporučuje k domácímu ověřování, mikrovlnka by to jistě nepřežila.

Plzeňská Techmania letos koupila za deset miliónů kontroverzní Entropu výtvarníka Davida Černého. Umělecké dílo, o kterém se psalo v celé Evropě, mělo rapidně zvýšit návštěvnost. Ale nestalo se tak. „Chápeme to jako dlouhodobou investici a samozřejmě nelze přesně vyčíslit, kolik lidí přišlo sem jen kvůli Entropě,“ upozornil mluvčí Techmanie Tomáš Moravec. Techmanii od začátku její existence navštívilo již přes 150 tisíc lidí.

Plzeňské vědecké centrum je unikátní hlavně názornými ukázkami fyzikálních pokusů. Vtipné a jasné podání předčí suchou teorii fyzikálních učebnic. Podle předního českého teoretika fyziky Luboše Motla je právě polidštění vědy to nejlepší. „Pokud si děti mohou sáhnout na experiment, tak uvěří, že fyzika funguje a že ty nezáživné technické předměty na škole nelžou,“ komentoval expozici Motl.

Reportáž Karla Vovesného (zdroj: ČT24)

Techmania science center

je založeno na expozicích složených z interaktivních exponátů, které herní formou přibližují určitý matematický či fyzikální princip. Interaktivnost spočívá v tom, že návštěvník svojí činností exponát „rozhýbe“, tak aby se prostřednictvím daného děje ukázal vlastní princip. Učení je zde postaveno na vlastním prožitku - zkušenosti.

Projekt Techmania si klade za cíl v určitých oborech přiblížit vývoj lidského poznání a v návaznosti na to ukázat, jak se toto poznání uplatňuje v technice. Dalším cílem je také představit současnou hranici lidského poznání a poukázat na nezodpovězené otázky, na které budou hledat odpovědi další generace - nejlépe mladí návštěvníci science centra.